open-navfaktor-logo
search
Tri incidenta za mjesec
Turistima "ispadaju" dronovi na znamenitosti u Rimu i Pizi
Dron kojim je upravljao turista pao je na krov rimske historijske palače Palazzo Venezia 23. aprila, što je treći takav incident u Italiji ovog mjeseca.
28.04.2022. u 08:49
get url
text
Zaplijenili dron
Zaplijenili dron

Oko 19 sati u subotu uvečer je 39-godišnji Argentinac izgubio kontrolu nad svojim dronom dok je bio na centralnom trgu Piazza Venezia, nedaleko od Campidoglia i Rimskog foruma, potvrdila je policija za CNN.

Palača iz 15. vijeka je mjesto gde je diktator Benito Musolini održao neke od svojih najznačajnih govora.

- Čovjek vjerovatno nije znao za zabranu prelijetanja dronova koja je na snazi ​​nad nebom cijelog grada Rima i Vatikana - rekao je kapetan Matteo Alborghetti iz karabinjera.

- Srećom, nije bilo posljedica, niko nije povrijeđen, a krov Palazzo Venezia nije oštećen - dodao je on.

Dron je zaplijenjen i turista rizikuje krivično gonjenje.

Slični incidenti s dronovima ostavljenim da slobodno lete iznad italijanskih spomenika i trgova sve su češći, a onaj u Rimu nije bio ni najnoviji.

U Pizi je u ponedeljak popodne zaustavljen 32-godišnji rumunski turista dok je letio dronom iznad trga Piazza dei Miracoli, u blizini čuvenog kosog tornja, navodi se u saopćenju policijske uprave u Pizi.

- Želio je da napravi bolje slike tornja - rekao je Virgilio Russo iz policijskog štaba za CNN.

U Italiji, objašnjava Ruso, propisi za letenje dronova su restriktivniji nego u nekim drugim zemljama. Da biste letjeli dronom u urbanom ili na drugom prepunom području, potrebna vam je specijalna dozvola koju daje uprava za civilno zrakoplovstvo, kao i ovlaštenje prefekture i policije.

Prije samo nekoliko dana, 18. aprila, također u Pizi, dvojica Meksikanaca starosti 18 i 26 godina riskirali su da unište srednjovjekovnu kulu kada je njihov dron udario u nju, na sreću bez veće štete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.