open-navfaktor-logo
search
Važne teme
Turković na TRT World Forumu: Države Zapadnog Balkana saradnjom nastoje da privuku investicije
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas je učestvovala na TRT World Forumu, na kojem se razgovaralo o brojnim važnim temama u svijetu.
01.12.2020. u 21:40
get url
text
get url
text

Ministrica Turković je, zajedno Margaritisom Schinasom, potpredsjednikom Evropske komisije, Josephom S. Nyeom, zaslužnim profesorom Harvard Univerziteta, İbrahimom Kalınom, glasnogovornikom predsjednika Republike Turske i Paragom Khannaom, osnivačem "FutureMap", bila panelista sesije "Multipolarnost u doba COVID-19: Budućnost globalne solidarnosti".

Turković je govorila o tome kako je međudržavna suradnja između balkanskih država i između Balkana i ostatka Evrope bila pogođena pandemijom COVID-19.

- Čvrsto vjerujem da su odnosi između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek relevantna tema, a u okviru koje je važna regionalna saradnja, kulturna saradnja i razvoj odnosa među mladima i njihovo povezivanje. Saradnja u oblasti ekonomije, modernizacije i ostvarenja ciljeva održivog razvoja i prosperiteta građana jugoistočne Evrope, ali i saradnja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana je usporena zbog pandemije COVID-19. Uprkos tome, vlade država Zapadnog Balkana svojom saradnjom nastoje da privuku strane investicije u cilju ekonomskog razvoja ovog područja - kazala je.

Na ovom panelu je razgovarano i o mogućnostima povećanja saradnje između zemalja na pronalaženju održivih rješenja za velika globalna pitanja kao što su klimatske promjene, ali i globalne zdravstvene krize kao što su pandemije, saopćio je MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.