open-navfaktor-logo
search
Zaduženi za BiH
Turković najavila 100.000 vakcina preko IPA fondova ovih dana, šta kažu iz Austrijske ambasade?
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je jučer kako mimo COVAX-a postoji dogovor u Evropskoj uniji, kao i zadužene zemlje za zemlje regiona koje treba da koordiniraju nabavku vakcina iz IPA fondova.
25.02.2021. u 16:09
get url
text

- U okviru te nabavke očekujemo u nekoliko sljedećih dana, ako se ispoštuje ono što je obećano, da će doći vakcina u količini od 100.000 i da bi to praktično bio početak vakcinisanja - kazala je Turković.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministrica vanjskih poslova BiH istakla je da je razgovarala sa austrijskim ministrom vanjskih poslova.

- Austrija je zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fonda i zaista ne mogu reći da li će to biti dva ili tri dana, ali mislim da te informacije možda direktnije možete da dobijete od Austrijske ambasade u BiH - kazala je.

Na upit Faktora iz Austrijske ambasade BiH odgovorili su da se Austrija u okviru Evropske unije snažno zalaže za to da se zemljama zapadnog Balkana konkretno pruži podrška dodjeljivanjem vakcina iz kolektivnih zaliha Evropske unije.

- Trenutno smo u fazi planiranja. Austrija u ovome usko sarađuje sa drugim partnerima i sa Evropskom komisijom - navodi se u odgovoru.

Dodaje se da posebno u kriznim vremenima Evropska unija mora pokazati opipljiv znak solidarnosti.

- Međutim, još je rano da iznosimo konkretne brojeve i podatke u vezi s planiranim isporukama u pojedine zemlje - istakli su iz Austrijske ambasade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.