Govorilo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i o jačanju ekonomskih veza i potencijalnim američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu. Grupacija KKR spada među značajne investitore i u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je govorila o izazovima euroatlanskih integracija, te o ekonomskom oporavku, ističući da je ojačani angažman SAD-a od vitalnog značaja za jačanje funkcionalnosti države čime se stvara bolji okvir, ekonomski razvoj i napredak.

General Petraeus je poručio da se SAD snažno zalaže za proširenje Evropske unije i podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine kao i članstvo u Sjevernoatlanskom savezu (NATO).

Ugledni američki višestruko nagrađivani general, nekadašnji glavnokomandujući američkih snaga u Iraku i Afganistanu rekao je, tokom sastanka, da BiH smatra državom sa ogromnim potencijalom, resursima i prirodnim ljepotama. Posebno je naglasio da vidi veliku šansu u mladima BiH te u razvoju IT sektora u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.