open-navfaktor-logo
search
Washington
Turković sa bivšim direktorom CIA-e: SAD snažno podržava članstvo BiH u NATO-u
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković razgovarala je u Washingtonu sa predsjednikom KKR Global Institute i bivšim direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) generalom Davidom Petraeusom.
25.06.2021. u 10:21
get url
text

Govorilo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i o jačanju ekonomskih veza i potencijalnim američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu. Grupacija KKR spada među značajne investitore i u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je govorila o izazovima euroatlanskih integracija, te o ekonomskom oporavku, ističući da je ojačani angažman SAD-a od vitalnog značaja za jačanje funkcionalnosti države čime se stvara bolji okvir, ekonomski razvoj i napredak.

General Petraeus je poručio da se SAD snažno zalaže za proširenje Evropske unije i podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine kao i članstvo u Sjevernoatlanskom savezu (NATO).

Ugledni američki višestruko nagrađivani general, nekadašnji glavnokomandujući američkih snaga u Iraku i Afganistanu rekao je, tokom sastanka, da BiH smatra državom sa ogromnim potencijalom, resursima i prirodnim ljepotama. Posebno je naglasio da vidi veliku šansu u mladima BiH te u razvoju IT sektora u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.