open-navfaktor-logo
search
Nastupna posjeta
Turković sa Lindenberg: Poljska pruža snažnu podršku euroatlantskim integracijama BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske u BiH Jaroslawa Lindenberga.
07.10.2020. u 16:04
get url
text

Turković je izrazila zahvalnost Republici Poljskoj koja je među prvima poslala medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa.

Istaknula je da su odnosi BiH i Poljske prijateljski i bez otvorenih pitanja te izrazila nadu da će biti još više unaprijeđeni.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, posebno je istaknula prošlogodišnju organizaciju Samita Berlinskog procesa u Poznanu te izrazila nadu da će se sve dogovorene aktivnosti sa tog Samita u potpunosti implementirati.

Ambasador Lindenberg je naglasio da Poljska snažno podržava evropske i euroatlantske integracije naše zemlje.

Istaknuo je da Poljska svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama pruža snažnu političku podršku BiH u procesu pristupanja EU, kao i aktivnostima u području regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Izrazio je nadu da će se iduće godine održati Sarajevska konferencija, koja je ove godine odgođena zbog pandemije COVID-19, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Poljske, s ciljem da se zemljama zapadnog Balkana prenese iskustvo i stručno znanje koje je Poljska stekla tokom europskih integracija.

Razgovarano je o mogućnosti potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Republike Poljske.

Na sastanku je bilo riječi i o izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji te paketu proširenja koji sadržava finansijski plan za zemlje zapadnog Balkana vrijedan devet milijardi eura, od čega šest milijardi ide za infrastrukturne projekte, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.