Srijeda, 21.02.2024.
FOTO: AA

Turska: Crtanjem grafita djeca u šatorskim naseljima liječe traume od razornih zemljotresa

Crtanje murala na zidovima ruševina dobro je osmišljena terapija i razonoda za hiljade djece koja su smještena u šatorska naselja nakon što su ostala bez svojih domova u razornim zemljotresima koji su pogodili južne regije Turske 6. februara.

Program kursa crtanja grafita provodi se u distriktu Islahiye i Gaziantepu uz pokroviteljstvo Ministarstva omladine i sporta Turske, a projekt vodi umjetnik i nastavnik Senol Karakaya.

Karakaya je za Anadoliju kazao da su ovakvu aktivnost radionice i podučavanja djece crtanju grafita osmislili kao terapiju da im se pomogne u savladavanju trauma i pomogne u mentalnom razvoju nakon problema koje imaju nakon zemljotresa.

- Oslikavamo zidove da dotaknemo duše djece, da im izmamimo osmijehe na licima i zaliječimo njihove rane. Vidimo da su to djeca koja su nesigurna i boje se izaći, a sretna su kada dođu ovdje i igraju se bojama - rekao je on.

Ističući kako im je cilj održati moral i motivaciju djece na visokom nivou, Karakaya je kazao kako svakodnevno rade s grupama od po 50 djece.

- Radimo na vizualima koji bi djeci omogućili da otvore vrata novog svijeta u svojoj mašti, a ne traumi ovog potresa - zaključio je Karakaya.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh