open-navfaktor-logo
search
Operacija u Siriji
Turska i SAD koordinirale akciju u kojoj je, navodno, ubijen vođa ISIL-a Al-Baghdadi
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump na Twitteru je napisao “Upravo se dogodilo nešto veoma veliko“, a indikativno je da je to napisao baš u trenucima kada su mediji objavili vijest o operaciji u Siriji
27.10.2019. u 11:08
get url
text
Abu Bakr al-Baghdadi
get url
text

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da su turske i američke vojne institucije razmijenile informacije i koordinirale uoči operacije koju su američke snage izvele sinoć u Idlibu.

- Prije operacije koju su snage SAD-a sinoć izvele u Idlibu došlo je do razmjene informacija i koordinacije između američkih i turskih vojnih institucija - navodi se u pisanom saopćenju iz Ankare.

Prema tvrdnjama američkih medija, u specijalnoj operaciji u Idlibu je ubijen lider terorističke organizacije ISIL Abu Bakr al-Baghdadi.

Pozivajući se na dva neimenovana izvora iz Pentagona, list “Newsweek“ javlja da je američka vojska izvela uspješnu specijalnu operaciju u sjeverozapadnom sirijskom gradu Idlibu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump na Twitteru je napisao “Upravo se dogodilo nešto veoma veliko“, a indikativno je da je to napisao baš u trenucima kada su mediji objavili vijest o operaciji u Siriji.

Vojni izvor je za list “Newsweek“ potvrdio da je Al-Baghdadi ubijen, ali još uvijek se očekuje i zvanična potvrda te informacije.

Iz Bijele kuće je najavljeno da će se medijima danas obratiti američki predsjednik Trump, a očekuje se da komentira slučaj iz Idliba.

Al-Baghdadi je osnivač i lider terorističke organizacije ISIS, a već godinama nije bilo poznato gdje se nalazi. Mediji su i ranije u više navrata javljali da je ubijen u operacijama u Iraku i Siriji, ali nikada to nije zvanično potvrđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.