open-navfaktor-logo
search
Recep Tayyip Erdogan
Turska među deset država koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vojne brodove
Na način na koji smo izgradili naše korvete, podigli naše ATAK helikoptere, bespilotne letjelice, dronove, satelite, uz Božiju pomoć imat ćemo i vlastiti vojni avion. Taj čas je blizu, poručio je Erdogan
29.09.2019. u 17:34
get url
text

Predsjednik Republike Turske RecepTayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska postala jedna od deset država u svijetu koje su sposobne isključivo nacionalnim resursima dizajnirati, graditi i održavati vojne brodove. 

Obraćajući se danas na svečanoj primopredaji vojnog broda turskoj mornarici, Erdogan je kazao da posljednja dešavanja u svijetu nalažu Turskoj da jača odbrambene kapacitete na moru i u drugim oblastima. U okviru projekta MILGEM tursoj mornarici danas je predat i četvrti vojni brod, a riječ je o najnovijem korveta brodu iz klase otoka. Danas je također svečano označen početak proizvodnje i prvog od četiri takva plovila koja će biti isporučena Pakistanu.

- Proizveli smo i 2011. godine u more spustili brod Keybeliada, 2013. godine je zaplovio i Buyukada, 2016. je zaplovio Burgazada. Dugogodišnjim iskustvom u projektu MILGEM smo povećali udio domaće proizvodnje na 70 posto", kazao je Erdogan.

On je dodao da je turska mornarica svojom opremljenošću, stručnošću i hrabrošću personala veliki ponos Turske.

- Na način na koji smo izgradili naše korvete, podigli naše ATAK helikoptere, bespilotne letjelice, dronove, satelite, uz Božiju pomoć imat ćemo i vlastiti vojni avion. Taj čas je blizu“, poručio je Erdogan.

Ističući kako Turska nikada neće zaboraviti prošlost u kojoj nije mogla ni za novac nabaviti željene brodove i avione, Erdogan je kazao da su dešavanja u vezi s projektom borbenih aviona F-35 dodatno povećali odlučnost te zemlje u jačanju vlastitih odbrambenih kapaciteta.

-  Naš cilj je da do 2023. godine u potpunosti okončamo ovisnost naše odbrambene industrije o stranim partnerima - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.