open-navfaktor-logo
search
Mike Pompeo
Turska među zemljama izuzetim iz američkih sankcija na iransku naftu
Iz sankcija Iranu privremeno će biti izuzete Kine, Indija, Italija, Grčka, Japan, Južna Koreja, Tajvan i Turska
05.11.2018. u 16:07
get url
text

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je kako će osam zemalja biti privremeno izuzeto iz drugog paketa sankcija Iranu, a koji se odnosi na izvoz nafte. Pompeo je u izjavi za medije govorio o sankcijama SAD-a Iranu. Pojasnio je kako će biti izuzete Kine, Indija, Italija, Grčka, Japan, Južna Koreja, Tajvan i Turska.

- Svaka od ovih zemalja u posljednjih šest mjeseci značajno je smanjila trgovinu s Iranom, šta više dvije su u potpunosti prestale uzimati proizvode iz Irana - pojasnio je Pompeo.

Pompeo je tokom vikenda na društvenim medijima pojasnio kako je meta sankcija iranska administracija.

- Naš cilj je natjerati Iran da napusti štetne aktivnosti. Ove sankcije za cilj imaju iranski režim, a ne narod koji pati zbog loše uprave, lopovluka i brutalnosti - napisao je Pompeo.

Nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump najavio povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Sekreterijat za trezor SAD-a najavio je sankcije Iranu u dvije faze. Sekreterijat za vanjske poslove SAD-a prošle sedmice je ukazao kako su meta sankcija ekononomija Irana i da će se one odnositi na sektore energetike, bankarstva, logistike i osiguravajuće kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.