open-navfaktor-logo
search
Neosnovane optužbe
Turska odbacuje navode iz izvještaja State Departmenta o ljudskim pravima za 2021. godinu
Zvanična Ankara saopćila je da "potpuno odbacuje" navode o Turskoj iznesene u američkom izvještaju o ljudskim pravima za 2021. godinu.
14.04.2022. u 20:59
get url
text

- Neosnovane optužbe o našoj zemlji u izvještaju o ljudskim pravima za 2021, koji je objavio State Department 12. aprila 2022. godine, smatramo žalosnim i u potpunosti ih odbacujemo - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju se izražava žaljenje što Sjedinjene Američke Države još nisu priznale i prihvatile borbu Turske protiv svih oblika terorizma, posebno protiv PKK/YPG, FETO, ISIS i DHKP-C.

- Činjenica da su laži FETO-a, izvršitelja izdajničkog pokušaja državnog udara od 15. jula 2016, naširoko obrađene u izvještaju, pokazuje da, uprkos svim konkretnim dokazima koje smo iznijeli, samo pokazuje da SAD i dalje zatvara oči pred tom terorističkom organizacijom i daje prostor njenoj propagandi. Također je neprihvatljivo uvrstiti navode u izvještaj koji zanemaruju status PKK kao terorističke organizacije i koji podržavaju grupe povezane s terorizmom - navodi se u saopćenju.

U saopćenju je naglašena puna volja Turske za zaštitom i razvojem ljudskih prava u kontekstu prethodnih izvještaja.

- Naša saradnja sa međunarodnim mehanizmima za ljudska prava, Strategija reforme pravosuđa za 2019. godinu i Akcioni plan za ljudska prava 2021, samo su neki od konkretnih pokazatelja te volje - navodi se u saopćenju te dodaje:

- Pozivamo Sjedinjene Američke Države da se fokusiraju na stanje ljudskih prava u svojoj zemlji i da prekinu partnerstvo sa ograncima terorističkih organizacija pod izgovorom borbe protiv terorizma. Turska će odlučno nastaviti napore da zaštiti i unaprijedi prava svojih građana i miliona ljudi koje je prihvatila - zaključuje se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.