open-navfaktor-logo
search
Putovanja
Turska: Podzemni grad u Kapadokiji star 5.000 godina kao dio turističke ponude
U dijelu podzemnog grada do kojeg se do sada došlo, otkrivene su prostorije za boravak ljudi, tuneli, pronađeni su i kipići u obliku čovjeka
02.06.2019. u 14:29
get url
text

Podzemni grad u Avanosu, za koji se pretpostavlja da bi mogao biti star 5.000 godina, u budućnosti bi mogao postati jedna od popularnijih turističkih destinacija u Nevsehiru, u Turskoj. 

Ulaz u podzemni grad je zatvoren prije 25 godina, odlukom lokalnih vlasti zbog bojazni da bi mogla nestati djeca koja tu dolaze kako bi se igrala. Nedavno je ovaj prostor ponovo otvoren. 

Zatražiti pomoć Ministarstva kulture i turizma da ovo mjesto bude otvoreno za turističke posjete

U dijelu podzemnog grada do kojeg se do sada došlo, otkrivene su prostorije za boravak ljudi, tuneli, pronađeni su i kipići u obliku čovjeka. 

Podzemni grad je od podzemnih gradova Derinkuyu i Kaymakli udaljen oko 80 kilometara. Načelnik općine Calis Kazim Yilmaz kazao je kako se prema opisima onih koji su dolazili ovamo prije nego što je zatvoren prije 25 godina, smatra da je riječ o masivnom prostoru prekrivenom vodom.

Yilmaz kaže kako općinske vlasti nemaju dovoljno sredstava za čišćenje ovog prostora te da će se obratiti višim organima za pomoć. 

- Naši preci su otkrili ovo mjesto. U njemu je moguće vidjeti različite prostorije, male dijelove, koji, kada ih pogledamo, izgledaju kao prostori u kojima se živjelo. Arheolozi koji su radili na istraživanju, vjeruju kako je riječ o historiji koja se veže za period od tri hiljade godina prije nove ere. Potrebno je uraditi tehničke analize kako bismo imali više podataka - rekao je Yilmaz. 

Dodao je kako će zatražiti pomoć Ministarstva kulture i turizma da ovo mjesto bude otvoreno za turističke posjete. 

Otkrivene su prostorije za boravak ljudi, tuneli, pronađeni su i kipići u obliku čovjeka

- Ovo je nacionalno blago. Želimo da turisti koji dođu u Kapadokiju, vide i ovo - rekao je Yilmaz. 

Jedan od stanovnika tog područja je Alaaddin Saritas koji je kazao kako je prije dvadesetak godina došla jedna strankinja i rekla kako se tu nalazi Cezarov hamam i da prikuplja informacije o ljekovitim vodama. 

- Dolazili su i drugi ljudi s kartama. Pričali su o nekom podzemnom prostoru. Bolje od nas su znali o čemu je riječ. Kasnije ih je još dolazilo, svi su govorili o ljekovitim vodama - dodao je Saritas. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.