open-navfaktor-logo
search
Ekipe na terenu
Turska: Poplave u crnomorskoj regiji odnijele šest života, jedna osoba nestala
Ured za upravljanje vanrednim situacijama u Turskoj (AFAD) saopćio je kako je usljed poplava u Kastamonuu poginulo šest osoba, a traga se za jednom osobom nestalom u Bartinu.
12.08.2021. u 09:59
get url
text

U saopćenju AFAD-a navodi se kako su obilne padavine od 7. do 11. augusta zahvatile zapadnu crnomorsku regiju, te je došlo do poplava u Bartinu, Kastamonuu i Sinopu.

Poplave su zabilježene u distriktu Ulus, u Bartinu, u distriktima Azdavay, Inebolu, Bozkurt, Kure i Pinarbasi, u Kastamonuu, te distriktu Ayancik u Sinopu. Na teren su odmah izašle nadležne službe koje su pokrenule akcije evakuacije, spašavanja i potrage te čišćenja terena.

Aktivnosti na terenu provode se u koordinaciji s kriznim štabovima.

- Usljed poplava u Kastamonuu su preminulo je šest osoba. U toku su akcije potrage za jednom nestalom osobom u Bartinu - navedeno je u saopćenju.

U potrazi za nestalom osobom u mjestu Ulus Akorensokuler, u Bartinu učestvuju ekipe AFAD-a, vatrogasci, medicinski spasilački timovi, žandarmerija. Pored toga, u pripravnosti su i ekipe u Samsunu, Amasyi, Corumu, Cankiriju, Karabuku, Giresunu, Orduu, Tokatu, Boluu, Duzceu i Zonguldaku.

U naselju Zaferkoy Agdaci, u Bartinu, evakuirano je 300 osoba, a u distriktu Cide, u Kastamonuu 210 osoba. U evakuacijama u distriktima Bozkurt i Abana učestvuju dva helikoptera. U Sinopu je evakuirano 106 osoba.

Do prekida napajanjem električnom energijom došlo je u četiri sela u Bartinu, 194 u Kastamonuu te 87 sela u Sinopu. U saopćenju Ministarstva transporta i infrastrukture Turske navedeno je kako su ekipe na terenu i rade na osposobljavanja infrastrukture.

Oštećeni su mostovi u tri provincije, dok su po dva mosta urušena u Kastamonuu i Bartinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.