open-navfaktor-logo
search
Odsječena naselja
Turska: Uklanjanje sniježnih nanosa visokih nekoliko metara u Bayburtu traje i u aprilu
Mjesec proljeća april je na izmaku, a u turskoj provinciji Bayburt, u kojoj su zime iznimno oštre, timovi nadležnih službi rade na čišćenju sniježnih nanosa s dionica do naselja s kojima je prekinuta komunikacija.
28.04.2022. u 10:55
get url
text

{$galerijaFotografija}

Na putnoj mreži od 1.200 kilometara na čišćenju snijega i u aprilu radi 55 pripadnika nadležnih službi i 40 mašina, kako građani ne bi bili ni najmanje ugroženi. Ekipe nastoje očistiti snježne nanose visoke nekoliko metara i doći do stanovnika sela u distriktu Aydintepe na visini od 3.000 metara.

Intenzivne akcije čišćenja snijega provode se od 19. aprila, a timovi, koji rade u teškim uvjetima, na pojedinim dionicama teško uspijevaju očistiti snijeg. Njihov zadatak nije samo olakšati putnu komunikaciju nego i ukloniti opasnost od lavine.

Timovi namjeravaju do 15. maja dnevno čistiti oko dva kilometra i uspostaviti komunikaciju sa selima Gunbuldu, Dumlu, Kavltan, na planini Soganli. Hayrettin Kocyigit, generalni sekretar Regionalne specijalne uprave koja je nadležna za čišćenje snijega, kazao je kako je ove godine snijeg zahvatio mnoge dijelove zemlje, pa tako i Bayburt.

Podsjetio je na intenzivne sniježne padavine između januara i aprila.

- Kao Specijalna uprava u Bayburtu aktivnosti smo realizirali s 40 mašina i 55 članova timova. Radili smo po cijele dane i nijedno selo nismo zapostavili - rekao je Kocyigit.

Dodao je kako nastoje ukloniti snježne nanose koji su povremeno visoki i do 12 metara.

- Ovdje imamo tri seoska puta, putnu mrežu od 55 kilometara. Planiramo ovaj dio završiti u roku od 20 dana. Tamo gdje su snježni nanosi veliki, dnevno možemo preći 50 metara, ali nadamo se da ćemo završiti u planiranom roku - rekao je Kocyigit.

Podsjetio je kako se sela ovdje u velikoj mjeri bave uzgojem životinja.

- Sela su prazna tokom zime, građani se spuštaju u centar distrikta. Sad se žele što prije vratiti u sela, kako bi mogli životinje izvesti na ispašu. Mi zbog toga radimo 24 sata dnevno kako bismo puteve učinili prohodnim - rekao je on.

Sniježni nanosi u Turskoj i u aprilu - 28. 4. 2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.