Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Evropa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija. 

- Kada bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Evropi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci - rekao je Soylu.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilegalnih migranata, na kraju će platiti cijenu za ravnodušnost.

- Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritikovati Tursku iz svojih fotelja u Evropskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina - rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Evropu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Zvanična Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obaveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanje uslova za više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj. EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.