open-navfaktor-logo
search
Prijave za Bratunac
Tužilaštvo BiH (ne)će se baviti svojim poslom: Krađe identiteta za izbore nižim sudovima?
Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijave sa navodima o neregularnostima koje navodite u upitu. Jedan predmet ustupljen je na nadležno postupanje Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, stoji u odgovoru Tužilaštva BiH koji nam je dostavio portaprol ove pravosudne institucije Boris Grubešić. 
30.10.2020. u 12:24
get url
text

Ni slova o tome, a pitali smo, da li će Tužilaštvo BiH otvoriti ili je eventualno otvorilo istragu u vezi s krađom identiteta, lažnim predstavljanjem i oduzimanjem glasačkog prava građanima Bratunca. 

Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo je provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji. Toliko o predmetu koji je državna tužiteljica Gordana Tadić proslijedila na postupanje u Bijeljinu.  

VEZANI TEKST - Izbori u Bratuncu: Tužilaštvu BiH, SIPA-i i CIK-u upućene krivične prijave zbog krađe identiteta

Da li će Tužilaštvo BiH izdati naredbe o provođenju istrage u ostalim krivičnim prijavama koje su dobili prije mjesec, odgovor je za koji javnost ostaje uskraćena. 

Ustvari, sve se odvija u skladu sa izjavom iz Tužilaštva BiH od prije mjesec i po. 

- Tužilaštvo BiH primilo je prijave CIK-a o izbornim neregularnostima i formiralo određene predmete. U slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima krivičnih djela, trebaju informirati nadležne pravosudne institucije - entitetske ili Brčko Distrikta, ako su u pitanju lokalni izbori, odnosno državne ukoliko se radi o izborima na nivou BiH.

Lokalni su izbori, te se državno Tužilaštvo očigledno neće baviti ovim prijavama. Prebacivat će to na entitetske, okružne, općinske sudove.

Ako je slijediti urnek postupanja bijeljinskog tužilaštva, sva priča oko izbornih malverzacija, krađe identiteta, organiziranog kriminala ne samo unutar zemlje, već međunarodnog (lažne prijave Srbija, Hrvatska, Švedska...), bit će tek puka zabava za javnost neko vrijeme, a poslije toga do novih izbora kada će se ponovo aktuelizirati priča, sve će biti zaboravljeno. 

CIK je upravo zbog brojnih zloupotreba, najčešće više prijava za jedno lice i krađa identiteta, odbio za ovogodišnje Lokalne izbore, više od 28 hiljada prijava izvan Bosne i Hercegovine, a sve sumnjive prijave uz dokaze proslijedili su Tužilaštvu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.