open-navfaktor-logo
search
Ročište Šmrku
Tužiteljica: "Šef sarajevskog podzemlja" Arnautović za 20 godina zaradio 1.000 KM; Advokat: Nije mu nađen ni gram droge
U Sudu Bosne i Hercegovine, pred tročlanim Vijećem kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, održano je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se Admiru Arnautoviću Šmrku, osumnjičenom za organizovani kriminal, produži pritvor za još tri mjeseca. 
19.12.2022. u 10:47
get url
text

Snimak dijela današnjeg ročišta koji je odabrao i medijima dostavio Sud BiH 

Šmrku se na teret stavlja organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga i pranjem novca, nasilničko ponašanje, te nanošenje teških tjelesnih povreda.

Tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić na početku današnjeg izlaganja je kazala da ostaje pri pismenom prijedlogu za produženje pritvora, te dodala da se "zbog prisustva javnosti ne želi posebno osvrtati na detalje iz prijedloga zbog zaštite istrage i svjedoka u ovom predmetu".

U kratkim crtama je iznijela ono što je Tužilaštvo dosadašnjom istragom utvrdilo, a kako je navela, u prijedlogu su iznijeta tri reprezentativna događaja, uz napomenu da oni nisu jedini.

Podaci iz Sky aplikacije

Kazala je da je Tužilaštvo na osnovu komunikacija iz Sky aplikacije identifikovalo određenu imovinu, koja je prebačena na tri pravna lica i kroz papire se ta imovina ne može povezati sa Arnautovićem. Također, na osnovu komunikacija iz ove aplikacije identifikovana je osoba koja se spominje u toj komunikaciji, koja je saslušana i iznijela je određena saznanja o organizovanoj kriminalnoj grupi kojom je, prema tvrdnjama Tužilaštva, rukovodio Arnautović. Također je navela da su prikupljani dokazi o telefonskim komunikacijama koji se vještače, bankovnim transakcijama, kretanjem osumnjičenog preko granice i slično. 

Posebno je istakla da iz prikupljenih dokaza proizilazi da je Arnautović u proteklih 20 godina, po osnovu radnog odnosa zaradio ukupno 1.000 KM, a što je u velikom nesrazmjeru sa imovinom koju posjeduje, među koju spadaju luksuzna vozila, skupocjeni odjevni predmeti, satovi i druga imovina. 

{$galerijaFotografija}

Kazala je da se radi o organizovanoj grupi koja je djelovala na međunarodnom nivou, da su članovi grupe u inostranstvu, čine krivična djela u inostranstvu, te je potrebno prikupiti dokaze posredstvom mehanizma međunarodne pravne pomoći. 

Dalje je navela da je osumnjičeni u javnosti izgradio određenu sliku sebe, da se u medijima naziva "šefom podzemlja u Sarajevu", da su po društvenim mrežama prošireni videosnimci na kojima on zlostavlja neke osobe. Zbog svega toga, kako je kazala, svjedoci se plaše, imaju strah da svjedoče protiv osumnjičenog, te im je potrebno osigurati određene mjere zaštite.

- Sve to opravdava pritvor za dodatna tri mjeseca - kazala je tužiteljica, te dodala da predstoji obimna finansijska istraga kako bi se utvrila imovinska korist stečena kriminalnim radnjama. Osim toga, čekaju se i nove dešifrovane komunikacije iz Sky aplikacije od EUROPOL-a, a koje se odnose na osumnjičenog i druge sa njim povezane osobe.

Arnautovićev branilac Jasmin Alikadić kazao je da se odbrana protivi prijedlogu Tužilaštva, te od Suda zatražio da ga odbaci kao neosnovan.

Kazao je da odbrana osporava postojanje osnovane sumnje da je Arnautović počinio ono što mu se stavlja na teret, posebno u dijelu koji se odnosi na neovlaštenu proizvodnju i promet opojnim drogama. 

Šmrk: Mediji prave problem svjedocima

- Iz dosadašnjih dokaza vidimo nepostojanje bilo kakve opojne droge koja je pronađena ili se može dovesti u vezu sa osumnjičenim - kazao je Alikadić, te podsjetio na sudsku praksu, gdje, kako je naveo, bez postojanja materije optuženi ne može biti proglašen krivim, bez obzira na sve druge prikupljene dokaze, pa čak i eventualno priznanje optuženog. 

Kada je u pitanju opasnost od bjekstva osumnjičenog, ustvrdio je da su navodi Tužilaštva neosnovani, napomenuvši da je Arnautović državljanin samo BiH, da mu je sva porodica u Sarajevu, da je poslovno povezan sa Sarajevom i da mu je sva imovina koju posjeduje tu. Dodao je da je na dan kad je uhapšen Arnautović pozvan da se dobrovoljno javi u policiju, što je on i učinio, kao i da je prije njegovog hapšenja duži period u medijima najavljivano njegovo hapšenje, a da on to nije, iako je mogao, iskoristio da se sakrije. 

- Tužilaštvo navodi da su pribavljeni podaci o prelasku granica. Odbrana ne spori da je često boravio u inostranstvu, ali se uvijek vraćao u BiH, gdje ima prijavljeno prebivalište - kazao je advokat.

Kada je u pitanju opasnost od mogućeg utjecaja na svjedoke ili saučesnike, advokat je kazao da Tužilaštvo navodi da postoji veći broj osoba, pripadnika grupe, koje do sada nisu identifikovali i da osumnjičeni može utjecati na njih prije nego što ih tužilaštvo sasluša. Kazao je da tvrdnje o postojanju opasnosti od utjecaja na svjedoke ili saučesnika moraju biti jasne i konkretizovane, a da se ovdje radi o hipotetičkim tvrdnjama Tužilaštva. 

- Tužilaštvo navodi da su identifikovali određeni broj svjedoka koji su prijavili pritiske da ne svjedoče i to dok je osumnjičeni u pritvoru - naveo je Alikadić, dodavši da se Arnautoviću na teret stavljaju radnje drugih osoba, bez da se dokazuje da on ima išta s tim. 

Od Suda je zatražio da mu odredi mjere zabrane koje bi podrazumijevale zabranu napuštanja adrese stanovanja (kućni pritvor), uz oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu komuniciranja sa drugim osumnjičenim i svjedocima u ovom predmetu. 

Sudu se na kraju obratio i sam Arnautović kazavši kako "on do ovog slučaja nije bio ni poznat u javnosti", da su mediji imali samo jednu njegovu sliku i to iz drugog predmeta koji se ranije protiv njega vodio u Sudu BiH.

- Novinari su ti koji prave probleme za svjedoke, s tim nazivima "kralj podzemlja" i slično, a ne ja - dodao je Arnautović.

Sud će odluku donijeti u zakonskom roku. 

Pretres imovine Šmrka, 24.09.2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.