open-navfaktor-logo
search
Žele jedinstvo
U Banjoj Luci počeo sastanak predsjednika stranaka iz RS-a zbog Inzkove odluke
Predsjednici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj došli su u Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje počinje sastanak koji je sazvao predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović, a povodom posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopunama Krivičnog zakona BiH u vezi sa zabranom negiranja genocida.
26.07.2021. u 16:16
get url
text

Na ovom sastanku trebalo bi da bude dogovoren termin posebne sjednice entitetske skupštine, te dnevni red o kojem će se raspravljati, kao i eventualni zaključci o kojima bi poslanici trebalo da glasaju.

Kako je ranije najavljivano, posebna sjednica NSRS trebalo bi da se održi ove sedmice, a s obzirom na izjave entitetskih političara proteklih nekoliko dana, evidentan je konsenzus u osudi Inzkovog poteza i zahtjevima za usvajanje dokumenta kao odgovora na nametnuti zakon.

Neposredno nakon Inzkove odluke, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik je rekao da će on predložiti zabranu djelovanja Suda i Tužilaštva BiH, agencije SIPA i drugih državnih agencija na području RS, te da treba odvojiti pravosuđe RS iz postojećeg sistema. Istakao je i da SNSD neće odlučivati više ni na jednom mjestu unutar institucija BiH.

{$galerijaFotografija}

 Dodik je pozvao sve političke predstavnike na konsenzus i jedinstvo.

- Spreman sam da prihvatim sve njihove inicijative, pa i do toga da proglasimo samostalnost, pa šta bude - kazao je Dodik.

Na današnji sastanak su pored Dodika i Čubrilovića, stigli i predsjednici opozicionih stranaka SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Nenad Nešić, ali i predstavnici stranaka vladajuće koalicije, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te drugi.

Upitan da li bi se na predstojećoj posebnoj sjednici mogao naći i prijedlog o eventualnoj "samostalnosti" RS, Borenović je odgovorio:

- Nas jalovi zaključci ne interesuju. Ne treba učestvovati u radu PS BiH dok se ova situacija ne riješi. Gospodin Inzko preuzima odgovornost za sve dalje što se bude dešavalo. Kriza je produkt Inzkove odluke - kazao je Borenović.

 

Sastanak lidera stranak u RS-u
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.