open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
U bazi Butmir u Sarajevu obavljena primopredaja dužnosti načelnika štaba EUFOR-a
U bazi EUFOR-a Butmir u Sarajevu održana je ceremonija zvanične primopredaje dužnosti odlazećeg načelnika EUFOR-ovog štaba u Sarajevu, brigadnog generala Szilarda Gerofija i novog načelnika, brigadnog generala Zoltana Somogyja.
11.05.2022. u 14:53
get url
text

Zvanični izvještaj o primopredaji potpisali su njih dvojica i komandant EUFOR-a u operaciji Althea u Bosni i Hercegovini, generalmajor Anton Vessely.

Odlazeći načelnik štaba Gerofi je u obraćanju zvanicama naglasio da prije više od godinu dana, kada je stupio na tu dužnost, nije mogao ni zamisliti koliko će njegova misija biti uzbudljiva, kompleksna i ispunjena brojnim izazovima.

- Rješavanje ovih izazova i osiguravanje sigurnog i stabilnog okruženja za ljude ove prelijepe zemlje ne bi bilo moguće bez predanosti cijelog tima profesionalaca. A ja mogu potvrditi da sam u štabskom osoblju glavne komande EUFOR-a imao upravo takav tim stručnih profesionalaca - kazao je.

- Uvijek sam davao sve od sebe da podržim namjeru komandanta EUFOR-a – kazao je između ostalog ovaj brigadni general i mađarski nacionalni predstavnik naglašavajući da mu je podrška nadređenih davala dodatno samopouzdanje za donošenje ispravnih, iako ponekad teških odluka, na dobrobit operacije Althea i mađarskog prisustva u misiji.

Borba protiv pandemije Covida

Štabskom osoblju glavne komande EUFOR-a zahvalio je što ga je uvijek iscrpno i blagovremeno obavještavalo o svim pitanjima, zbog čega je, po njegovim riječima, mogao donositi blagovremene i neophodne odluke.

- Jako cijenim vaš naporan rad na održavanju naše opretivne spremnosti i testiranhju izvodivosti planova za vanredne situacije – kazao je.
 
Navodeći neke od konkretnih uspjeha, Gerofi ističe borbu protiv pandemije Covida u prošloj godini budući da ni u jednom trenutku, broj zaraženih ili izoliranih osoba u bazi Butmir nije bio prevelik.

Naveo je i donaciju mađarske vlade od 1.200 vakcina kao veliku pomoć u borbi s pandemijom.

- Na zahtjev ministra sigurnosti BiH, u augustu je EUFOR zračnim izviđanjem pružio podršku vlastima Bosne i Hercegovine u borbi protiv požara koji su buktili širom zemlje. Da bi bila potvrđena valjanost operativnih naređenja EUFOR-a i planova za vanredne situacije, misija je u septembru izvela veliku vježbu "EUFOR – Brzi odgovor 2021.", koja je uključivala detaljnu i opsežnu fazu planiranja, uz učešće vojnika iz Austrije, Bugarske, Bosne i Hrcegovie, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Turske, Grčke i Švicarske, kao i partnera iz bosanskohercegovačke Dražve agencije za istrage i zaštitu.

U tijesnoj suradnji sa starješinama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u septembru smo izradili Plan obuke i saradnje između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH za 2022. godinu. U tom procesu, nastavili smo demonstrirati našu posvećenost pouzdanog i ravnopravnog partnera. U okviru toga, također je utvrđeno da je Oružanim snagama BiH samo potrebna pomoć u održavanju i unapređivanju određenih vještina, procedura i praksi. Prošle godine smo s nestrpljenjem čekali produženje mandata EUFOR-a i nakon dugog procesa pripreme, Vijeće sigurnosti ga je u novembru konačno produžilo za još godinu dana – podsjetio je odlazeći načelnik štaba EUFOR-a.

Stabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini
 
Prisustvo EUFOR-a je, po njegovim riječima, stabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini i dalje te će iz tog razloga, produženje mandata ponovno biti od presudnog značaja, u novembru ove godine.

- Nakon niza godina neuspjeha, pitanje iskopavanja šljunka oko baze EUFOR-a Butmir počelo se rješavati u tijesnoj saradnji EUFOR-a, NATO štaba u Sarajevu i nadležnog ministarstva Kantona Sarajevo. Radovi će pomoći sigurnom zdravom okruženju ne samo za građane glavnog grada već i za vojnike EUFOR-a  - kazao je također.
 
Istaknuo je i da u odgovoru na stalne promjene okolnosti, treba izmijeniti postojeću strukturu Glavne komande EUFOR-a, što je već započelo i dobro napreduje, pa će na kraju procesa, EUFOR biti bolje struktuiran za efikasnije odgovore na buduće izazove.

Sigurnosna situacija na međunarodnom nivou promijenjena je u februaru 2022. pa je EUFOR morao reagovati radi sprečavanja bilo kakvog potencijalnog prelijevanja efekata na zapadni Balkan, kazao je također Gerofi.

U martu su radi predostrožnosti aktivirane četiri čete iz sastava rezervnih snaga srednjeg nivoa iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke te raspoređene u području operacija EUFOR-a. Uspješno su integrirane sa stalno raspoređenim četama iz Turske i Mađarske u sastavu višenacionalnog bataljona te još uvijek oni zajednički izvršavaju zadatke povećavajući vidljivost snaga i pružajući pomoć bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Obraćajući se njegovom nasljedniku, Gerofi je izrazio uvjerenje da će kao iskusan starješina uspješno nastaviti izvršavati zadatke na dužnosti načelnika štaba EUFOR-a.

Miran razvoj prekrasne zemlje Bosne i Hercegovine

Novi načelnik Štaba, brigadni general Zoltan Somogyi rekao je da mu je čast biti na toj dužnosti nakon niza generala koji su postavili primjere posvećenosti i osiguravali miran razvoj "prekrasne zemlje Bosne i Hercegovine".

- Sve to nije postignuto bez cijene, a današnji izazovi su sve veći, ali je i sve veća snaga posvećenosti Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija. Moramo imati jasnu viziju budućnosti i očuvati mir, a to moramo činiti na način vrijedan onih prije nas koji su služili i žrtvovali se – kazao je Somogyi.

Podsjećajući da je vojna operacija Althea, pod vođstvom Evropske unije, pokrenuta 2004. godine s osnovnim zadatkom da pruži podršku vlastima BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji, Somogyi je naglasio da je to u skladu s mandatom Vijeća sigirnosti UN-a i Općim okvirnim sporzauomom za mir.

- Bosna i Hercegovina je zadivljujuća, predivna zemlja s veoma bogatom historijom, mjesto susreta zapadne i istočne civilizacije. Zapanjuje prirodnim ljepotama i obiluje kulturnom baštinom. Uvijek je divan osjećaj sresti se s toplim i iskrenim gostoprimstvom građana ove zemlje – njegove su riječi.

Balkan nije nepoznato mjesto u vojnoj karijeri Somogyija, a na najnovijoj dužnosti će prvenstveno pripremati i podržati odluke komandanta te kao mađarski brigadni general također predstavljati njegovu zemlju i njene odbrambene snage.
 
- Mađarski doprinos misiji Althea, misiji NATO-a u Sarajevu i KFOR-a na Kosovu jasno pokazuje naš nacionalni interes i posvećenost stabilnosti i napretku na Balkanu - kazao je.

Gerofi uspješno izvršavao dužnost

Komandant EUFOR-a u operaciji Althea u BiH, generalmajor Anton Vessely kazao je da je dosadašnji načelnik štaba Gerofi uspješno izvršavao dužnost jer su njegovo vojno znanje i sposobnost uveliko doprinijeli uspješnosti zajedničke misije u EUFOR-u.

Wessely je uručio priznanje, pohvalnicu komandanta, dosadašnjem načelniku štaba, brigdnom generalu Szilardu Gerofiju.

Novom načelniku, za kojeg je rako da ima opsežno i raznovrasno vojsno iskustvo na raznim komandnim dužnostima, poručio je da će njegovo znanje i iskustvo biti neprocjenjivo i od značajnog uticaja na oprertaivne spososbnosti EUFOR-a.

Osim da nastavi predani rad na očuvanju stabilnosi i sigurnog okruženja u BiH, novom dužnosniku je poručio da nastavi tradiciju sadnje drveća u bazi Butmir, koja odražava pozitivnu i rastuću kulturu Misije Althea EUFOR-a i zajedničko opredjeljenje za doprinos budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.