VEZANI TEKST - Ružnić: Prirodna nesreća u cijelom USK, Vlada TK, Lendin kabinet, Crveni križ FBiH..., ponudili pomoć, Vlada FBiH još nije

Vodostaj Une ne samo da je premašio rekord iz decembra prošle godine kada je vodostaj zabilježen na 336 cm, nego je do sad najviši ikad zabilježen. Jutros u sedam sati na HS Bos.Krupa vodostaj je iznosio 356,5 cm. Na mjernom mjestu u Bosanskoj Otoci je 340 cm, dok vodostaj  Krušnice iznosi 426 cm.

Saobraćaj je prekinut na lokalnom putu u naselju Zalug, Svetinja, Omladinska. Kada je u pitanju putna komunikacija Bihać-Bosanska Krupa prekid je u naselju Kostela zbog izlijevanja vode na cestu i nemogućnosti prolaska. Klizište je u potpunosti uništilo lokalni put u naselju Veliki Badić.

Na svim rizičnim putevima regulaciju saobraćaja vrše pripadnici MUP-a USK.

Druga osnovna škola je zbog izlijevanja vode na put prema školi obustavila je nastavu do daljnjeg. Dvije srednje škole obustavile su također nastavu zbog učenika putnika. U Prvoj osnovnoj školi i OŠ "Otoka" nastava se odvija normalno, s tim da će izostanak djece putnika koja dolaze iz ugroženih područja biti opravdan.

Iz JKP "10 juli" Bosanska Krupa su obavijestili da vodu, iako je ispravna za piće, preventivno treba prokuhavati.

Nakon što je prethodno proglašeno stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je proglašenje stanja prirodne nesreće u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje - Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero - Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice "Dr. Irfana Ljubijankića. Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja prirodne nesreće.

- Ponovo neprespavana noć za sve naše mještane. Poplavljeni su brojni objekti, situacija je zaista dramatična. Ovo je nezapamćena poplava u našoj mjesnoj zajednici, a dodatno nas zabrinjavaju nove padavine. Štete su ogromne - rekao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Pokoj Adnan Korčić.

VEZANI TEKST - Lendo: Građani USK prepušteni sami sebi, pozivam Vladu FBiH da hitno reaguje

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu.

Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.