open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
U Butilama otvorena punionica za vozila na prirodni gas
Prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, danas je zvanično puštena u rad.
27.05.2020. u 18:37
get url
text
Punionica na prirodni gas
Punionica na prirodni gas

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prijevoz, taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti i stanovništvo Kantona Sarajevo. Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.

Od danas, CNG punionica prirodnog gasa na usluzi je svim građanima, odnosno fizičkim i pravnim licima, kao i turistima koji dolaze u naš grad, saopćeno je iz Pres službe KS.

Ukupna vrijednost projekta je 1.905.690 KM, a finansiralo ga je Ministarstvo saobraćaja KS sredstvima u iznosu 1.600.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojio Sarajevogas. Nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

Otvaranju CNG punionice su prisustvovali premijer Vlade KS Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, i svi su izrazili zadovoljstvo otvorenjem punionice.

Naveli su da će punionica omogućiti znatno niže troškove preduzećima koja odluče da koriste CNG kao pogonsko gorivo za motorna vozila, a premiejr Nenadić je istakao da je cilj da svaka Općina u Kantonu Sarajevo ima javnu punionicu.

CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi, naglasio je v.d direktora KJKP Sarajevogas Samir Pajević.

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste kompresovani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka. Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.