Do kraja januara broj zaposlenih trebao bi se udvostručiti. Investitoru je uručeno rješenje o povratu sredstava od rente i naknade za uređenje gradskog zemljišta u Poslovnoj zoni Ratkovac.

- Prije 16 mjeseci investitor iz Njemačke je tražio pogodnu lokaciju za fabriku u BiH i igrom slučaja smo se našli u Cazinu gdje nam je predstavljena industrijska zona Ratkovac čija se investitoru dopala, kao i sve ono što je općina ponudila te smo ubrzo nakon toga krenuli u realizaciju. U međuvremenu je sagrađen objekat, imamo 24 zaposlena i do kraja januara planiramo popuniti kapacitet prve smjene od 40 ljudi i početkom februara uvoditi drugu i eventualno treću smjenu - kaže Asmir Bajrić, prokurist njemačke firme koja je investirala u fabriku Longwood.

Po njegovim riječima u objekat je do sada uloženo 4,2 miliona maraka, a u mašinski park 2, 5 miliona maraka. Proizvodni program zasniva se na pločastom namještaju od furnira i sav asortiman je planiran za tržište EU.

Kako je istaknuo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, ovo je svakako jedan od značajnijih trenutaka u razvoju Poslovne zone Ratkovac s obzirom na kontinuirana ulaganja u njenu uspostavu i opremanje.

- Proces opremanja naše prve poslovne zone konačno smo na određen način zaokružili. Imamo investitora koji je zadovoljan i koji odmah nakon prve uzeo i drugu lokaciju s namjerom da ovdje u Cazinu širi svoj biznis što je za nas veliki uspjeh. Ovo je bio naš cilj i radili smo na njegovom ostvarenju godinama i što se tiče Grada Cazina, mi smo sve segmente pokrenuli. Sada treba raditi na nastavku njihovog napretka i razvoja - kazao je gradonačelnik Ogrešević.