Brigadni general Hazim Šadić preminuo je 27. juna u 78. godini, a prije dženaze održana je komemoracija u Narodnom pozorištu u Tuzli i ispraćaj ispred Komemorativnog centra, javlja Anadolija.

Ispred Čaršijske džamije u Čeliću okupio se veliki broj rodbine, prijatelja i poštovalaca lika i djela generala Šadića, koji je rođen 1943. godine.

VEZANI TEKST - Komemoracija generalu ARBiH Hazimu Šadiću: Plijenila je njegova zadivljujuća sposobnost i hrabrost

U najtežim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu, general Šadić je, prema kazivanju reisa Kavazovića, imao snage, hrabrosti i odlučnosti da donese sudbonosne odluke u vezi s opstankom domovine, kao što je ona kada su se spojili Drugi i Treći korpus Armije RBiH u Varešu.

 

- Mi, koji smo imali priliku poznavati ovog čovjeka, znamo ga kao autentičnog Bošnjaka, Bosanca i Hercegovca, tihog čovjeka, ali čovjeka od djela, kakvi su inače, mogu slobodno kazati, Majevičani i Posavci. General Šadić nas je zadužio, ostavio nam je u amanet on i njegovi borci, njegovi komandanti, ovu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ostavili su nam slobodu, ostavili su nam državu. Je li to malo? Ne! To je sve što se moglo ostaviti generacijama koje će doći poslije nas - poručio je Kavazović.

U ime 254. čelićke slavne brigade Armije RBiH prisutnim na platou Ulice Alije Izetbegovića obratio Suad Ribić.

 

- O našem generalu je mnogo toga već rečeno i znamo, a najbolje nam vaše prisustvo kazuje o kakvom se čovjeku radi. Sjećanje na našeg generala nas veže od samog početka rata, kada smo formirali brigadu, koja je bila mlada, nejaka i još u povoju. Zahvaljujući generalu, brigada se othranila, ojačala u jednu značajnu snagu, koja je kraja rata postala i slavna brdska brigada - rekao je Ribić, nekadašnji član štaba 254. slavne brdske brigade.

Ukop je obavljen na mezarju u Čeliću, a pripadnici Oružanih snaga BiH su u čast generala Šadića upriličili počasnu salvu.

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

 

Od početka agresije na BiH stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla. U oktobru 1992. godine imenovan je za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH.

Predsjedništvo BiH ga je u februaru najteže ratne 1993. godine postavilo za komandanta Drugog korpusa Armije RBiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom" 1993. godine.