open-navfaktor-logo
search
COVID-19
U čemu je tajna uspjeha balkanskih zemalja u borbi protiv koronavirusa: Je li BCG vakcina spasila zemlje regije?
Sedam država bivše Jugoslavije u kojima živi 22 miliona stanovnika, zabilježeno je tek 21.145 slučajeva zaraze koronavirusom i 775 smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću.
02.06.2020. u 17:49
get url
text

Razloge za tako dobre rezultate The Times vidi u teoriji koja je u javnom prostoru prisutna sedmicama, a koja se odnosi na to da su neki naučnici uvjereni kako su zemljama bivše Jugoslavije najviše pomogle prijašnje epidemije, odnosno, odgovor na njih - dugoročno, sveopće i, u nekim državama, obavezno vakcinisanje.

Stručnjaci se već godinama pitaju zašto se čini da Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vakcina, jeftina imunizacija protiv tuberkuloze, koja postoji gotovo puno stoljeće, osnažuje imunitet čovjeka i protiv drugih zaraznih bolesti.

Njihov rad dobio je novi zamah zbog iskustava koja su imale države bivše Jugoslavije.

- Ljudi koji su se vakcinisali protiv tuberkuloze imali su slabije simptome COVID-19. Ovo su samo dojmovi, još uvijek nema dovoljno dokaza da bismo mogli reći kako je to sigurno. Ali, čini se da su zemlje koje su dobro procijepljene BCG-om imale lakše iskustvo sa zarazom koronavirusom – kaže Predrag Kon, vodeći srbijanski epidemiolog.

Rezultati su svakako uvjerljivi.

Velika Britanija i veći dio Evrope od vakcinisanja BCG-om odustali su 2000-ih godina, a nikad ga nisu primjenjivali u SAD-u ili Italiji. U većem dijelu Afrike, istočne Evrope, Azije i Južne Amerike i dalje se rutinski vrši vakcinisanje.

Krajem Drugog svjetskog rata tuberkuloza se proširila bivšom Jugoslavijom, a svake godine bi se zarazlo 15 posto stanovništva.

Jugoslavenska vlada je 1946. započela sa vakcinisanjem svih vojnih regruta i svake osobe mlađe od 25 godina te onih za koje se smatralo da spadaju u rizičnu populaciju.

Tri godine kasnije BCG vakcina postala je obavezna za sve mlađe od 25 godina i od tada se primjenjuje.

Istraživači su od 50-ih godina prošlog stoljeća znali da BCG također poboljšava opći imunitet, iako su tek nedavno počeli shvatati zašto.

- BCG reorganizira epigenom kako bi omogućio da se određeni dijelovi imunološkog sistema eksprimiraju ili ne eksprimiraju. A to onda omogućuje, kada vas izazove potpuno nepovezani virus, poboljšani imunitet - kaže Andrew DiNardo, koji je dio istraživačkog tima Medicinskog fakulteta u Teksasu Baylor, koji proučava šire učinke BCG-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da još nema čvrstih dokaza koji bi ukazali da BCG vakcina zaista štiti i od COVID-19.

Neki naučnici pak, vjeruju da vakcina protiv tuberkuloze od drugih bolesti štiti samo kratak period, a ne cijeli životni vijek.

Nasumična kontrolirana ispitivanja učinka BCG-a na COVID-19 sada se provode u Holandiji i Australiji.

Rezultati se očekuju za tri do šest mjeseci.

- Vjerovatnije je da će BCG dovesti do manje ozbiljnih simptoma, iako može pružiti i djelomičnu zaštitu od prijenosa - kaže Mihai Netea, voditelj tima sa Univerziteta Radboud u Holandiji.

I druga nasljeđa iz Jugoslavije pomogla su zemljama bivše države da ublaži korona krizu u zdravstvenom sektoru. Iako njihova tijela za javno zdravstvo ne sarađuju blisko, The Times navodi da te države dijele kulturne i političke atribute koji su oblikovali odgovor na krizu - uglavnom centralizirani zdravstveni sistemi i vlade koje se neće ustručavati od ograničavanja građanskih sloboda za zajedničko dobro.

Srbija, Bosna i Hercegovina te Sjeverna Makedonija uvele su policijski sat u cijeloj zemlji, a starijima od 65 godina bilo je zabranjeno da izlaze izvan kuće.

- Mjere nisu dobro primljene u javnosti, ali uspjeli smo. I otkrili smo da sada, kada je izvanredno stanje uklonjeno, stariji od 65 se i dalje pridržavaju naših preporuka - rekao je dr. Kon.

The Times podsjeća da je Crna Gora zaključala cijelu jednu općinu, Kosovo i Hrvatska zatvorili su privredu i ograničili putovanja unutar zemlje, a Slovenija je uvela obavezu nošenja maski i rukavica na svim javnim zatvorenim prostorima.

Balkanske zemlje sada su daleko ispred zapadne Evrope na putu prema vraćanju u normalno stanje. Većina kompanija radi, a ograničenja vanrednog stanja ukidaju se.

Pod pritiskom građana, od kojih mnogi imaju porodične veze na Balkanu, vlade ponovo otvaraju svoje granice.

To zabrinjava epidemiologe koji prognoziraju drugi val epidemije na jesen. Testiranje protivtijela u Sloveniji sugerira da je samo tri posto populacije imalo virus i steklo imunitet, a BCG vakcina nije čarobni štapić, čak i ako se pokaže da je djelotvorna.

- Vjerujemo da bi to bio uglavnom “most” do razvoja specifične vakcine: mogli bismo biti zaštićeni dvije do tri godine, dok se nova vakcina ne razvije proizvede za cijelu populaciju - rekao je Netea.

The Times na kraju navodi i da je korona kriza dodatno ojačala najveći problem politike i javnog zdravstva na Balkanu - korupciju, ali i približila Vučićevu Srbiju Kini i Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.