open-navfaktor-logo
search
Stanje u HNK
U "covid bolnici" Mostar trenutno se liječi 26 bolesnika
U "covid bolnici" Mostar trenutno se liječi 26 bolesnika, od čega je osam na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dvoje na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, šest na potpornoj terapiji kisikom, a ostali bolesnici su stabilno i bez pogoršanja.
11.04.2020. u 13:53
get url
text
Dr Svjetlana Grgić
Dr Svjetlana Grgić

Dvoje je otpušteno jučer na kućno liječenje, saopćila je dr. sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog sa Klinike za infektivne bolesti, SKB Mostar, na današnjoj konferenciji za novinare.

U samostanu u Čitluku nema novozaraženih, rekla je.

- Jedna osoba je ranije zaražena. Samostan je u potpunoj izolaciji, kao i sakralni objekat u Miletini kod Čitluka. Sve oboljele osobe u samostanima su pod ljekarskim nadzorom - istaknuto je.

Na upit novinara, da li među policijskim službenicima ima zaraženih, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštitite HNK,  je odgovorio da nema, a da je sedam službenika trenutno u samoizolaciji.  Također, šest zaposlenika SKB-a Mostar oboljelo je od COVID-a 19, a samo jedan od njih je hospitaliziran.

Tokom posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID 19 testirano je 158 lica, među kojima je njih 16 bilo pozitivno. Riječ je o po šest oboljelih iz Mostara i Čitluka, te po dvoje iz Jablanice i Čapljine, za neke smo već informisali javnost. Tokom posljednja 24 sata izdano je 12 rješenja o samoizolaciji, a zabilježena su i dva kršenja zabrane kretanja. Prekršaja mjera samoizolacije nije bilo. Na području HNK-a evidentirano je i devet osoba koje su pristigle iz inostranstva. Za njih je već definisan prostor za karantin u trajanju od dvije sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.