open-navfaktor-logo
search
Vaskrs
U crkvama širom BiH služene liturgije: Poruke vjere, nade i radosti života
Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, danas - na Vaskrs, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenika te mitropolije.
02.05.2021. u 11:57
get url
text

Poruku nakon liturgije čitao je starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar, a to je poslanica patrijarha srpskog Gospodine Porfirija upućena vjernicima za Vaskrs.

U poslanici je istaknuta važnost pobjede dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podjelama. Molitve su posebno usmjerene prema svim bolesnima, naročito inficiranima virusom korona kao i medicinskom osoblju koje se, rizikujući život, bori za spas pacijenata.

- Sve narode svijeta zadesila je ta opaka bolest, izazvana virusom. Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla, nego je u ovoj godini nastavila da hara, širom svijeta. Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za duše svih upokojenih - naglašeno je.

VEZANI TEKST - Mitropolit dabrobosanski Hrizostom: Osim brige za sebe i zdravlje najbližih, pomozimo i drugima

Svetu arhijerejsku liturgiju tradicionalno je uveličao sarajevski hor Srpsko pjevačko društvo "Sloga".

Pravoslavni vjernici su ovaj najveći kršćanski blagdan dočekali na jutarnjoj, umjesto ponoćnoj liturgiji, zbog pandemije koronavirusa. Liturgije su služene u crkvama širom BiH.

U manastiru Žitomislić služio ju je iguman Danilo Pavlović. On je čestitao blagdan svima pravoslavnim vjernicima te pročitao poslanicu patrijarha srpskog Porfirija.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem čestitao je svim pravoslavnim vjernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs, ističući da se danas mole za sav srpski narod, a posebno sve one koji stradaju u pandemiji virusa korona.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić rekao je, dočekujući Vaskrsenje Hristovo, da se dočekuje radost života, radost koja na Bogu poznat način ozaruje duše vjernika.

Pravi hrišćanin, kako je istakao, na praznik Vaskrsenja Hristovog mora i treba da bude svijetlog, a ne tmurnog lica. On je poručio vjernicima da praznik nad praznicima proslave u kućama u krugu porodice sa vjerom i nadom u bolju budućnost.

VEZANI TEKST - Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs

Najveći hrišćanski praznik Vaksrs u opštini Šamac je dočekan molitveno i tradicionalno uz tucanje vaskršnjim jajima.

U porti Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju na praznik Hristovog vaskrsenja jutros je svetu liturgiju služilo sveštenstvo Eparhije zahumsko heregovačke i primorske, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Poslije liturgije i pričešćivanja vjernika koji su se za ovu svetu tajnu pripremali kroz vaskršnji post, u porti sabornog hrama vjernicima su dijeljena bojena vaskršnja jaja. Eparhija je ove godine obojila i podijelila vjernicima oko 3.500 jaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.