open-navfaktor-logo
search
Sirija
U današnjim zračnim napadima Assadovog režima poginulo 10 civila, od čega petero djece
Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke“ je navela da su Assadove snage u večernjim satima izvele napad na mjesto Marratinnuman u kojem je ubijeno 10 civila, od čega petero djece, dok je ranjeno više od 23 ljudi
28.08.2019. u 21:14
get url
text

U zračnim napadima sirijskog režima Bashara al-Assada na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije poginulo je 10 civila, od čega petero djece, javlja Anadolu Agency (AA). 

Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke“ objavila je da je u napadima poginulo 10 civila, a više od 23 ranjeno. Avioni sirijskog režima od jutarnjih sati su izvodili napade na mjesta Tuh, Has, Kefersejne, Nukeyyer, Gadafa, Tel Mennis, Tel Merdih, Marsurin, Kefrenbil, Marratinnuman i Saraqib. 

Lokalna civilna zaštita “Bijele beretke“ je navela da su Assadove snage u večernjim satima izvele napad na mjesto Marratinnuman u kojem je ubijeno 10 civila, od čega 5 djece, dok je ranjeno više od 23 civila. Iz Civilne zaštite su kazali da strahuju od porasta broja stradalih. U napadima Assadovog režima prije ovoga danas su u selu Masaran na jugu Idliba ubijena 2, u mjestu Jerjenaz jedan civil kao i u četvrti Temaniye. Prema posljednjim podacima, u srijedu je u zračnim napadima sirijskog režima na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije poginulo ukupno 14 civila. 

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji. 

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je kako su u napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i saveznika na zonu deeskalacije sukoba Idlib izveli od 26. aprila do 19. augusta, poginula 843 civila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.