- Upravo su nam stigli rezultati novih testiranja, tako da trenutno imamo devet osoba koje su pozitivne na koronavirus. Za sada svi imaju stabilnu kliničku sliku i smješteni su u našem izolatoriju. Nadamo se da neće doći do većeg rasta broja zaraženih. Mi imamo 309 korisnika i imamo veliki pritisak od pojedinaca koji žele napustiti Gerontološki centar u Sarajevu.

Do sada smo imali mnogo težih situacija i u jednom momentu smo imali čak 47 pozitivnih na koronavirus. I dalje poštujemo naredbe i zabranjene su posjete korisnicima, a nadamo se da će se oni naći na listi prioriteta za vakcinaciju i svi iščekujemo dan kada će biti vakcinisani – kaže za Faktor Melisa Alibašić-Hadžić.

Melisa Alibašić-Hadžić

Veći broj zaraženih zabilježen je u još nekoliko staračkih domova u Kantonu Sarajevo. Kako saznajemo, posebno je alarmantno stanje u Domu za stara i nemoćna lica Mirsen. Prema nezvaničnim informacijama potvrđena su još 22 slučaja zaraze koronavirusom. Međutim, iz Doma za stare Mirsen nisu htjeli da daju zvanične informacije. 

- Još je rano govoriti. Radimo sve što je najneophodnije. Malo ćemo sačekati. Nemamo tačne i precizne informacije i ne bi u ovom trenutku mogli govoriti o detaljima – rekla nam je odgovorna osoba iz Doma Mirsen koja se nije htjela predstaviti.