open-navfaktor-logo
search
Benefiti
U Domu naroda FBiH još rano za podnošenje zahtjeva za "bijeli hljeb", čeka se novi saziv
U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH još nijedan delegat nije podnio zahtjev za "bijeli hljeb".
21.12.2022. u 21:11
get url
text

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma, kaže nam kako je vjerovatno još rano jer se čeka konstituiranje novog saziva.

- Još nije konstiuisan novi saziv Doma naroda FBiH, pa se vjerovatno čeka taj momenat. Nakon toga ide imenovanje radnih tijela, a jedno od njih je i Administrativne komisije koja i razmatra zahtjeve za "bijeli hljeb" - govori nam Hadžiavdić.

U Stručnoj službi Doma naroda FBiH kažu kako je Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH definirano da izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovorenog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci "bijeli hljeb".

U prijevodu delegati koji se ne snađu nakon mandata imaju pomoć države u narednoj godini. Tako 12 mjeseci imaju istu onu plaću koju su imali dok su bili profesionalni delegati, a koja je minimalno 3.000 KM.

- Ako su ispunili uvjete za penziju, 65 godina života ili 40 godina staža, onda nemaju pravo na "bijeli hljeb". Ako imaju pravo da se vrate, primjera radi, u bolnicu, kao nastavnik, profesor ili u neku firmu, nemaju pravo na "bijeli hljeb".

Da bi to ostvarili, moraju donijeti vjerodostojne isprave i izjave da ne mogu da se vrate na posao ili da ne ispunjavaju uvjete za penziju, da bi im Administrativna komisija odobrila to pravo, i to traje za delegate godinu, a za savjetnike šest mjeseci - objasnio je ranije za Faktor Hadžiavdić.

U Zastupničkom domu FBiH 17 bivših zastupnika je podnijelo zahtjev za "bijeli hljeb", kako nam je rekao Ivan Miličević, sekretar ovog doma, radno tijelo (Administrativna komisija) je u postupku rješavanja pojedinačnih zahtjeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.