Bolest

U Evropi se pojavile "majmunske boginje"

Objavljeno: 24.09.2018. u 22:59

U zemljama zapadne Evrope, poput Velikoj Britanije, su se pojavile "majmunske boginje", virusno oboljenje za koje trenutno ne postoji vakcina

Ovako izgleda oboljeli

"Majmunske boginje" su rijetka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi.  Virus na čovjeka  prenose različite životinjske vrste konzumiranjem mesa ili kontaktom. 

U regionu Ministarstvo zdravstva Srbije danas je naložilo mjere pojačanog nadzora na graničnim prijelazima te zemlje.

- Formirana je posebna Radna grupa za praćenje i kontrolu majmunskih boginja, a srpsko Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije s ciljem sprečavanja pojave ovog obolenja u Srbiji - navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Prenos "majmunskih boginja" sa čovjeka na čovjeka je rijedak, ali ne i nemoguć, usljed bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta licem u lice.

Virus dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opšte malaksalosti, a dva do tri dana kasnije javljaju se promjene na koži u vidu izdignutih boginja ispunjenih tečnošću, a takozvanih plikova može da bude od nekoliko, do više hiljada.

 

 

Izvor:   Agencije

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije