open-navfaktor-logo
search
Bolest
U Evropi se pojavile "majmunske boginje"
U zemljama zapadne Evrope, poput Velikoj Britanije, su se pojavile "majmunske boginje", virusno oboljenje za koje trenutno ne postoji vakcina
24.09.2018. u 22:59
get url
text
Majmunske boginje

"Majmunske boginje" su rijetka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi.  Virus na čovjeka  prenose različite životinjske vrste konzumiranjem mesa ili kontaktom. 

U regionu Ministarstvo zdravstva Srbije danas je naložilo mjere pojačanog nadzora na graničnim prijelazima te zemlje.

- Formirana je posebna Radna grupa za praćenje i kontrolu majmunskih boginja, a srpsko Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije s ciljem sprečavanja pojave ovog obolenja u Srbiji - navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Prenos "majmunskih boginja" sa čovjeka na čovjeka je rijedak, ali ne i nemoguć, usljed bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta licem u lice.

Virus dovodi do uvećanja limfnih čvorova i opšte malaksalosti, a dva do tri dana kasnije javljaju se promjene na koži u vidu izdignutih boginja ispunjenih tečnošću, a takozvanih plikova može da bude od nekoliko, do više hiljada.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.