open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U FBiH je do sada ukupno testirano 10.562 uzorka
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je u javnosti došlo do nejasnih tumačenja, te je u tom kontekstu kazao da je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 26. marta počela primjena karantina u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti.
21.04.2020. u 12:00
get url
text

- Potom je 10. aprila federalni štab civilne zaštite donio naredbu da sve osobe koje ulaze u BiH moraju biti smještene u karantin temeljem rješenja Federalnog ministarstva zdravstva. Operativno su karantini uspostavljeni na novou kantona, a sve troškove snosi Budžet FBiH. Praktično sve osobe koje ulaze u BiH zadržavaju se u šatorskim prostorima na graničnima prijelazima, federalni inspektori uzimaju podatke od građana, te šalju Federalnom ministarstvu zdravstva radi izdavanja rješenja o karantinu, a kantonalne civilne zaštite, zajedno sa policijskim službenicima, provode osobe do kantona u kojima je određen karantin – pojasnio je Mandić.

Dodao je da se rješenjem karantin propisuje na 28 dana, ali da je Federalno ministarstvo zdravstva ¸14. aprila dobilo preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, koja je proslijeđena kantonalnim ministarstvima i zavodima za zdravstvo, da se karantin može skratiti na 14 dana, uz uvjet epidemiološkog izvještaja kantonalnog zavoda i rezultata testiranja nakon 14 dana.

- Upoznali smo Vladu FBiH o tome kako ovo funkcionira na terenu, kao i o problemima sa kojima se suočavamo, te je s tim u vezi donesen set zaključaka. Između ostalog je donesen zaključak da će Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH na stručnoj osnovi razmotriti naredbu Štaba civilne zaštite prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obavezno utvrđuje mjera karantina, te predlože eventualne korekcije navedene naredbe, odnosno razmotri i predloži druge mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti – izjavio je Mandić.

Govoreći o sastavu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je da se tu nalaze eminentni profesori.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano ukupno 605 uzoraka, od kojih je 21 bio pozitivan na COVID-19.

- U FBiH je do sada ukupno testirano 10.562 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 760 osoba. Prema spolnoj strukturi, 54 posto su činile žene, a 46 posto su muškarci – izjavio je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.