open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
U FBiH za 24 sata testirano više od 1.000 osoba, građani upozoreni zbog Prvog maja
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata u FBiH testirano 1.030 uzoraka, te da je 27 pozitivno na COVID-19.
30.04.2020. u 12:00
get url
text
Goran Čerkez

- Do sada u FBiH je testirano 17.295 osoba, od kojih je potvrženo 918 kao pozitivno. U HNK-u ima 261 osoba, u ZDK-u 180, U Kantonu Sarajevo 115, USK-u 91, ZHK-u 84, Tuzlanskom kantonu 81, SBK-u 40, BPK-u 22 i Posavskom kantonu tri slučaja. Trenutno imamo hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru – izjavio je Čerkez.

Ukupno su, dodaje, 33 osobe preminule od COVID-19. Pojasnio je da se nalazimo u fazi prvomajskih praznika, te je zamolio građane da se pridržavaju propisanih pravila.

- Činjenica je da od naredne sedmice počinju i popuštanja određenih mjera i sigurno da će i to pridonijeti normalizaciji života, ali jako je bitno da svi ostanemo posvećeni mjerama – kazao je Čerkez.

Naglasio je da manji dio građana ne poštuje mjere, ali da manji dio populacije može ugroziti epidemiološku situaciju u FBiH.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je važno nastaviti sa programom imunizacije.

Govoreći o smrtnom slučaju žene u bolnici u Mostaru, oko kojeg je bilo određenih nedoumica zbog negativnih testiranja na COVID-19, Musa je rekao da se slučajevi koji nisu laboratorijski potvrđeni klasificiraju kao vjerovatni slučajevi.

Čerkez je objasnio da BiH sve vrijeme ima dovoljan broj testova za testiranje potrebnog broja ljudi, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

- Mi jesmo već sada u određenom masovnijem testiranju u odnosu na ranije. Sve vrijeme imamo vrlo jasnu dinamiku, program i pravila, koje uvijek donosi struka. Kada govorimo o testiranjima, želim da kažem da, ako se uporedimo sa bilo kojom zemljom u regionu, je broj testiranja u BiH u odnosu na broj stanovnika sasvim adekvatan – pojasnio je Čerkez.

Ocijenio je da su testiranja dala očekivane rezultate, te da se prati epidemiološka situacija i da će određena testiranja biti usmjerena prema određenim servisima i uslugama.

Govoreći o procesu nabavke respiratora iz Kine, Musa je kazao da je Zavod za javno zdravstvo FBiH učestvovao samo u pripremi podataka i komunikaciji sa zdravstvenim institucijama o potrebi nabavke respiratora, te je najavio zvanično saopćenje kojim će se ta institucija izjasniti o ovom pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.