open-navfaktor-logo
search
Klanjana dženaza
U genocidu ostala bez tri sina i muža: Nana Fata Alispahić će se pamtiti po plemenitosti i snazi
Vijest o preseljenju nane Fate Alispahić ražalostila je mnogobrojne građane širom Bosne i Hercegovine.
10.02.2020. u 14:27
get url
text

Komšije, prijatelji, džematlije džemata Podlugovi sa suzama su ispratili na bolji svijet ovu plemenitu dušu. Preselila je u 75. godini života, a sa njenim odlaskom, otišla je neizmjerna dobrota sa zemlje bosanske. Zasigurno je bila heroina vremena u kojem je živjela i koju ćemo dugo pamtiti.

Ova srebrenička majka nosila je teško breme dunjaluka. Iako je živjela sa najtežim bolom, njen život je obilježilo dostojanstvo. Naime, četnici su u genocidu Fati ubili dva brata Rašida i Senahida, muža Hamdiju i tri sina Envera, Mirzeta i Mirsada. Mirzet i Mirsad su blizanci i bili su maloljetni. I nije to sve što je u ovaj život stalo. Nadživjela je i snahu od svog najstarijeg Envera. Envera joj je oteo rat, a snahu mir. Poginula je od odskočne mine, pokušavajući da svojoj djeci osigura da prežive. Fati, bremenitoj od života, na ruke i na brigu padoše bespomoćna unučad Edina i Hamed.

Prošle sedmice je u Ljubnićima klanjana dženaza ovoj hrabroj majci. Hutba u džamiji u Podlugovima bila je posvećena upravo njenoj žrtvi na dunjaluku. Pored imama džemata Podlugovi, Asmira ef. Salihovića, govorio je i Nezim Halilović Muderis.

- Siguran sam da sa ove bosanse zemlje ide veliko dobro. Jer ova dobra majka, rahmetli Fata Alispahić, to je jedna od institucija kod Bošnjaka. To je ta generacija naših majki koje nisu puno pričale ali su životom svojim svjedočile vjeru. To su generacije naših majki koje nikada nisu imale svojih želja. Siguran sam da je rahmetli Fata više voljela odvojiti od svojih usta za svoju unučad, za jetime Hameda i Edinu nego što je ona pojela. I kada razmišljam o svojoj rahmetli majci Ajki ono što mogu sebi da zamjerim je da sigurno moja rahmetli nana u većini slučajeva ne bi okusila ni pitu, ni čorbu koju je pripremala za nas, jer muškarci i žene nisu imali razumijevanja kada bismo za sinijom pojeli sve što iznese. Kada govorimo o našoj domovini BiH, siguran sam da će naše domovine biti.

Dušmani i dalje imaju svoje zacrtane ciljeve i žele da nas biloški unište. I mi smo nemarni prema našoj državi. Ova država zasigurno opstoji uz pomoć Boga. Ona opstoji na rijekama šehidske krvi koja teče utrobom naše domovine, a brane je suze i dove naših majki i očeva. Jedna od takvih majki je bila i rahmetli Fata Alispahić. Dušmani su uzeli živote njena tri sina, njenog muža i braće. Ova dobra majka je imala misiju da ona svoje dvoje unučadi, dvoje jetima koji su nakon što im je ubijen babo Enver, i poginula njihova majka, izvede na selamet. Siguran sam da nije bilo dovoljno razumijevanja društva, ni nas džematlija, ni rodbine ni prijatelja. Sa sigurnošću mogu kazati da sa smrću ove majke odlazi mnogo dobra sa ove naše zemlje. Ali ona će i svojim kaburom u Ljubnićima više čuvati domanovinu, nego svi neprincipijelni političari i svi mi - kazao je Halilović.

Imam džemata Podlugovi Asmir ef. Salihović govorio je o ulozi i vrijednosti majke kod Allaha dž.š. sa posebnim osvrtom na život majke Fate Alispahić.

- Sa ovog svijeta ispraćamo još jednu našu majku. Srebreničku majku. Majku šehida. Našu džematlijku. Na bolji svijet je preselila naša nana Fata Alispahić. Nani Fati su četnici ubili dva brata, ubili su joj muža i tri sina. Kada sam god razgovarao s njom, bio sam zadivljen njenom mudrošću. Svi se trebamo prisjetiti svojih majki i koliko su nas puta  ispraćale sa suzama i koliko su nas puta sačuvale njihove dove. Našu majku Fatu u kabur neće spustiti njena braća, neće ni njen muž, kao ni njeni sinovi. Danas ima nas i danas smo mi njeni sinovi. Da je Gospodar počasti Džennetom zajedno sa njenim sinovima - kazao je Asmir ef. Salihović.

Rahmet njenoj duši i da je u džennetskim perivojima sačekaju njeni šehidi. Fatinoj porodici, a posebno unučadima Edini i Hamedu, želimo sabur u ovim teškim danima, piše radioilijaš.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.