open-navfaktor-logo
search
Porodične ambulante
U Goraždu počela vakcinacija hroničnih bolesnika i starijih od 65 godina
U Goraždu je danas počela vakcinacija prioritetnih grupa u porodičnim ambulantama, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) dr. Medina Bičo.
06.04.2021. u 20:17
get url
text

Naglasila je da je prethodno okončana imunizacija zdravstvenih radnika i štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica.

- Završena je vakcinacija većine zdravstvenih radnika na području BPK s tim da ih je dosta prebolilo COVID-19 i imaju imunitet, a vakcinisano je i 35 štićenika i deset uposlenika Doma za stara iznemogla lica. Danas je u pet porodičnih ambulanti u Goraždu počela vakcinacija ostalih prioritetnih grupa, hroničnih bolesnika, onkoloških pacijenata i osoba starijih od 65 godina – precizirala je Bičo.

Najavila je da će narednih dana vakcine biti dostavljene i domovima zdravlja u općinama Foča i Pale u FBiH.

- Jučer nam je isporučen novi kontingent vakcina, a riječ je o 250 doza AstraZenece, što uz prethodnih 184 koje su već utrošene, ukupno iznosi 434, tako da je to značajan broj. Očekujemo i nove isporuke od osiguranih količina – istakla je.

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je da se na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde bilježi pad broja novooboljelih od koronavirusa, ali da je situacija i dalje ozbiljna

- Sedmična incidenca iznosi 468, dok je prije iznosila više od 1.000. Situacija je daleko od povoljne jer trenutno imamo 280 aktivnih slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 728 osoba. U protekla 24 sata COVID-19 je potvrđen kod 21 osobe iz Goražda i tri iz Ustikoline, dok se u istom periodu 55 osoba oporavilo – navela je Bičo.

Prema njenim riječima, trenutno su 53 osobe na bolničkom liječenju, od kojih 25 na Covid-odjelu Kantonalne bolnice Goražde, 17 pacijenata je smješteno u vanbolničkom izolatoriju Đački dom dok je na KCUS-u hospitalizirano 11 pacijenata iz ovog kantona.

Od početka pandemije zbog posljedica koronavirusa život je izgubilo 66 osoba, dok se oporavilo 1.528 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.