open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
U ICC-u zabrinuti zbog ruskih prijetnji hipersoničnim projektilima radi naloga za hapšenje Putina
Međunarodni krivični sud (ICC) izrazio je zabrinutost zbog prijetnji iz Moskve nakon izdavanja naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina.
23.03.2023. u 10:53
get url
text

Saopćenje ICC-a uslijedilo je nakon prijetnje bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva lansiranjem hipersoničnih projektila na Tribunal za ratne zločine u Hagu.

Predsjedništvo Skupštine država članica ICC-a objavilo je da "žali zbog ovih pokušaja ometanja međunarodnih napora da se osigura odgovornost za djela koja su zabranjena općim međunarodnim pravom".

Skupština je ponovo potvrdila nepokolebljivu podršku ICC-u.

- Međunarodni krivični sud oslikava našu kolektivnu posvećenost borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine. Kao krajnja institucija, Sud je komplementaran nacionalnim jurisdikcijama - navodi se u saopćenju i pozivaju se sve države da poštuju sudsku i tužilačku nezavisnost.

Medvedev je u ponedjeljak rekao da je "sasvim moguće zamisliti da je hipersonična raketa ispaljena iz Sjevernog mora sa ruskog broda u haškom sudu".

- Pogledajte pažljivo u nebo - dodao je.

Naredba za hapšenje Putina koju je ICC izdao u petak tereti ruskog predsjednika za ratni zločin, odnosno nezakonitu deportaciju hiljada ukrajinske djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.