Ministarstvo zdravstva te zemlje saopštilo je da su posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminule 2.263 osobe, a da je ukupan broj zaraženih od početka pandemije premašio 16 miliona.

Ovo je drugi dan zaredom da je u zemlji registrovano više od 300.000 novozaraženih u jednom danu.

Rekordan broj novozaraženih uzdrmao je zdravstveni sistem Indije, što je dovelo do krize u opskrbi kiseonikom, manjka kreveta i lijekova.

Bolnice širom sjeverne i zapadne Indije, uključujući i bolnice u prijestolnici New Delhiju, izdale su upozorenja u vezi s zalihama kiseonika koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a19.

Indijski premijer Narendra Modi trebao bi u petak održati sastanke kako bi razmotrio situaciju s koronavirusom u zemlji.

Indija od početka aprila bilježi najveće dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u svijetu, a opozicija u toj zemlji optužuje vladu za loše rukovođenje krizom.

Početkom februara su dnevne brojke novozaraženih smanjene na 8.500, a potom je došlo do progresivnog pogoršanja epidemiološke slike. Odobravanje političkih mitinga i vjerskih festivala potez je koji je naišao na velike kritike u Indiji.

Od prvog maja će u Indiji biti pokrenuta masovna vakcinacija svih punoljetnih građana te zemlje, a anticovid vakcinu u toj zemlji već je primilo više od 130 miliona ljudi.