U novoizgrađenoj fabrici posao će dobiti oko 2.000 ljudi, a poslije njihovih postrojenja u Kini, Indiji i Indoneziji, ovo je četvrta fabrika Xiaomija i Salcompa.

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u poruci povodom otvaranja fabrike kompanije Xiaomi u Istanbulu izjavio je da Turska polako postaje proizvodna baza regiona za proizvođače pametnih telefona.

- Turska, kao mjesto spajanja evropskog, ruskog i bliskoistočnog tržišta, gdje se godišnje proda više od 10 miliona mobilnih telefona, sigurnim koracima se kreće putem da postane proizvodna baza regiona za proizvođače pametnih telefona - kazao je Erdogan u poruci.

Istakao je da je ova investicija najbolji primjer da Turska nudi brojne prilike i mogućnosti međunarodnim investitorima.

- Povoljno okruženje za investiranje igra važnu ulogu u tome što se velike svjetske kompanije danas odlučuju da investiraju u našoj zemlji. Pored toga, zahvaljujući dinamičnoj i kvalifikovanoj radnoj snazi, pristupu velikim domaćim i regionalnim tržištima, strateškom položaju i bogatim paketima poticaja, naša zemlja nudi vrlo dobre mogućnosti međunarodnim investitorima - kazao je Erdogan.

Izrazio je uvjerenje da će taj zamah dodatno rasti provedbom paketa ekonomskih reformi čiji cilj je poboljšanje investicijskog okruženja i ublažavanjem posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

- Ova fabrika, koju su otvorili Xiaomi i njihov poslovni partner Salcomp, izgrađena je na površini od 14.000 kvadratnih metara investicijom od blizu 30 miliona dolara, omogućit će zaposlenje za 2.000 ljudi i godišnje će proizvoditi pet miliona telefona - rekao je Erdogan.

Na kraju je izrazio zahvalnost što su ove kompanije odlučile da investiraju u Turskoj u vrijeme kada se cijeli svijet suočava sa krizom izazvanom pandemijom.

- Ovom prilikom želio bih poručiti svim kompanijama koje ulažu u našoj zemlji da smo otvoreni prema njihovim zahtjevima za uspostavljanjem centara za istraživanje, razvoj i dizajn u Turskoj - kazao je turski predsjednik.

Ceremoniji otvaranja fabrike prisustvovali su brojni turski zvaničnici i predstavnici kompanije Xiaomi, dok su putem videolinka prisustvovali ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank i ministrica trgovine Ruhsar Pekcan.