U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 162 osobe. Nažalost, četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 147 pacijenata, od kojih su 134 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 17,01 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 88 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 59. Na respiratoru je devet osoba. Devet pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 16 na kiseoničkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.438 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.608 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 62.997 osoba zaraženih koronavirusom, te 60.094 izliječene.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 160, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 266 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 156 pacijenata, od kojih je 11 transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su  934 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 495 poziva, a obavljena su i 222 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, date su 1.463 doze vakcina, i to: 1.136 u Zetri i 327 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćio je Press KS.