Od ovog broja novozaraženih, njih 19, odnosno 65,51 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana preminula su dva pacijenata koja su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 486 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 922 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 4.037 građana.

- Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 51.947 osoba zaraženih koronavirusom, kao i 49.809 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 50, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 83 - navodi se u saopćenju objavljenom na internet stranici Vlade KS.

Trenutno su u KS hospitalizirana 203 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 134, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 69 pacijenata. Na respiratoru je šest pacijenata, pet na KCUS-u i jedan pacijent u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 23 pacijenta, a u Općoj bolnici njih četiri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 370 pacijenata, od kojih je šest transportovano u Opću bolnicu i isto toliko na KCUS-u.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 73, u Novom Gradu 23, u Semizovcu 14 i na Ilidži 10. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 310.

Covid-pozivni centar je zabilježio 443 poziva, a obavljena su 162 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.