open-navfaktor-logo
search
Galija San Jose
U Kolumbiji otkriveni potonuli brodovi krcati zlatom
Kolumbijski pomorski oficiri koji su nadgledali mjesto brodoloma galije San Jose otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je kolumbijski predsjednik Ivan Duque.
07.06.2022. u 10:31
get url
text

Galija San Jose, za koju historičari vjeruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vrijedno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Cartagene. Oko potencijalnog vađenja potonulog broda već se decenijama vode sudski sporovi.

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkrivene su nove snimke potonule galije, izjavili su Duque i pomorski oficiri u videoporuci, prenosi Reuters.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini - kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog historijskog razdoblja, kolumbijskog rata za nezavisnost od Španije, prije otprilike 200 godina.

- Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje - izjavio je admiral Gabriel Perez.

Nove snimke sa San Josea dale su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilli 1655. te netaknuto porculansko posuđe.

- Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštiti blago, naslijeđe galije San Jose - izjavio je predsjednik Ivan Duque.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.