Zastupnički dom BiH

U laži su kratke noge: Arnaut prvo glasao protiv, a sad prisvaja zasluge za usvajanje ZKP-a

Objavljeno: 17.09.2018. u 14:42 Autor: N. P.

Svoje su mišljenje zastupnici SBB-a promijenili tek nakon žestokih kritika javnosti, ali i međunarodne zajednice, koja je nedvosmisleno poručila da SDA-ov prijedlog odgovara međunarodnim standardima te da su stranke koje su glasale protiv tog prijedloga direktno odgovorne za sve negativne posljedice njegovog neusvajanja

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na danas održanoj hitnoj sjednici usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila Stranka demokratske akcije (SDA).

Prijedlog je jednoglasno usvojen, ali bez prisustva zastupnika SNSD-a, koji su se od samog početka protivili ovom zakonskom rješenju koje, prema ocjenama međunarodnih zvaničnika, zadovoljava sve međunarodne standarde te u potpunosti provodi odluku Ustavnog suda BiH.

Iako je ovaj prijedlog kreirala i u parlamentarnu proceduru uputila SDA, zasluge za njegovo usvajanje su, za potrebe predizborne kampanje, danas prisvajali i zastupnici drugih stranaka, čak i onih koje su prije nekoliko mjeseci glasale protiv ovog prijedloga.

Jedan od takvih je zastupnik SBB-a Damir Arnaut, koji je pokušao obmanuti javnost tvrdnjom da je njegova stranka od početka podržavala ovo zakonsko rješenje.

- Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH, a istovremeno omogućava domaćim pravosudnim institucijama punu borbu i puni kapacitet u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala – izjavio je Arnaut danas u Sarajevu.

S tim u vezi ćemo podsjetiti na situaciju od prije nekoliko mjeseci, tačnije od 7. marta 2018. godine, kada se isti ovaj prijedlog našao na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i to po hitnoj proceduri.

Hitnost procedure pravdana je činjenicom da je Ustavni sud BiH imao zakazanu sjednicu za 22. mart, a na kojoj je mogao staviti van snage osporene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, što bi u praksi značilo nemogućnost pravosudnih institucija da procesuira odgovorne za kriminal, korupciju i terorizam, ali i „padanje u vodu“ oko stotinu aktuelnih predmeta koji se vode pred pravosudnim institucijama na osnovu osporenih odredbi tog zakona.

Uprkos toj realnoj i vrlo izglednoj opasnosti, zastupnici SBB-a, među kojima je i Arnaut, glasali su, skupa sa kolegama iz HDZ-a BiH i SNSD-a, protiv ovog prijedloga.

Svoje su mišljenje zastupnici SBB-a promijenili tek nakon žestokih kritika javnosti, ali i međunarodne zajednice, koja je nedvosmisleno poručila da SDA-ov prijedlog odgovara međunarodnim standardima te da su stranke koje su glasale protiv tog prijedloga direktno odgovorne za sve negativne posljedice njegovog neusvajanja.

Arnautu je svojstveno mijenjanje mišljenja, što je i osnov političkog djelovanja stranke kojoj pripada. U prilog toj tezi ide i njegov odnos prema gradnji Pelješkog mosta, koju je propagirao u hrvatskim medijima, a za koju je kasnije optužio SDA.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije