open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno
U Mostaru počela manifestacija "Dani tursko-bosanskog prijateljstva"
Defileom preko Starog mosta i koncertom tradicionalnog turskog orkestra "Mehter" počela je tradicionalna manifestacija "Dani tursko-bosanskog prijateljstva" u Mostaru.
30.07.2021. u 21:13
get url
text
get url
text

U organizaciji Platforme bosansko-turskog prijateljstva, Grada Mostara, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Mostaru je večeras počela tradicionalna manifestacija "Dani tursko-bosanskog prijateljstva", a riječ je o kulturno-muzičkom događaju, na kojem će nastupiti izvođači iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Večeras će nastupiti turski pjevači Orhan Cakmak, kao i turska zvijezda Mustafa Ceceli.

Podršku manifestaciji pružili su Ured za komunikacije Predsjedništva Turske, Agencija za saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), te Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK).

Tim povodom delegacija Republike Turske danas boravi u posjeti gradu na Neretvi, nakon što su prije mjesec predstavnici vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara predvođeni premijerom Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Marijom Kordićem, boravili u Turskoj.

Delegaciju iz Republike Turske činili su predsjednik RTUK-a Ebubekir Sahin s članovima ovog vijeća, te načelnik općine Mamak, Murat Kose, s članovima općinskog vijeća.

Na ranijim sastancima dogovoreni su saradnja i određeni vidovi pomoći, o čemu je konkretnije razgovarano i danas.

Tradicionalna manifestacija "Dani tursko-bosanskog prijateljstva" zvanično će završiti sutra. Riječ je o manifestaciji koja se već deset godina održava u gradovima Bosne i Hercegovine, a čiji je organizator Platforma bosansko-turskog prijateljstva. Koncerti sa bogatim kulturno-umjetničkim programom nazvani "Noć tursko-bosanskog prijateljstva" ranije su održani i u Zavidovićima, Zenici, Tuzli, Goraždu, Visokom i Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.