open-navfaktor-logo
search
Europol
U Njemačkoj "pala" banda automafijaša iz BiH: Ukrali automobile vrijedne više od 1,5 milion eura
U Njemačkoj je jutros, u koordinaciji sa Europolom, uhapšena banda kradljivaca skupocjenih automobila porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
23.02.2022. u 18:00
get url
text

Kako je saopćio Europol, u Dortmundu i okolini pretresene su četiri lokacije i uhapšena tri osumnjičena državljanina BiH.

- Ovu kriminalnu mrežu činili su bosanski državljani koji su ilegalno boravili u Njemačkoj i činili zločine u saveznim državama Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija i Hesen. Sumnjiče se da su noću provaljivali u stanove iz kojih su uzimali ključeve vozila, koja su potom krali. Ukupna vrijednost ukradenih vozila prelazi 1,5 miliona eura - navode iz Europola.

Uhapšeni su starosti od 25 do 61 godine, a tokom pretresa pronađena su i demontirana vozila, dijelovi automobila, novac i motocikl.

Kako se navodi, istraga je provedena u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji od kriminala (EMPACT), uz podršku projekta koji finansira EU "Suzbijanje ozbiljnog kriminala na Zapadnom Balkanu – IPA 2019" koji provode italijanske, njemačke i holandske vlasti.

Osim njemačke, u akciji su učestvale i austrijska policija, te MUP Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.