open-navfaktor-logo
search
Rehabilitacija
U ovoj godini za banjsko liječenje penzionera u FBiH izdvojeno rekordnih 470 hiljada KM
U martu je za banje penzionerima odobreno 235 hiljada KM, a nedavno je Zavod PIO odobrio još toliko, na osnovu čega će  1.000 najugroženijih i najbolesnijih penzionera moći otići u banje
06.10.2018. u 17:52
get url
text
get url
text

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odobrilo je dodatnih 235 hiljada KM za banjsko liječenje penzionera čime su ukupna sredstva za tu namjenu u ovoj godini dostigla 470 hiljada KM. U Zavodu ukazuju da je to najveći iznos izdvojen za banjsko liječenje u jednoj godini. Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Zavoda PIO objašnjava da će zahvaljujući tim sredstvima u banje, na rehabilitaciju, moći otići besplatno 1.000 penzionera. Pravo na to imaju samo oni najugroženiji i najbolesniji.

Zahvaljujući novom Zakonu o PIO više novca za banje 

- U skladu sa Zakonom o PIO-u, Federalni zavod je odobrio dodatna sredstva za banjsko liječenje penzionera u iznosu od 235.000 KM, preraspodjelom finansijskog plana za 2018.godinu. Time su ukupna sredstva za tu namjenu dosegla 470.000 KM za ovu godinu. Spomenuti iznos je najveći iznos utrošen u ove namjene za jednu godinu što je rezultat novog Zakona o PIO kojim je uz mnoga druga poboljšanja, ovo pravo na banjsko liječenje preko udruženja ekspilicitno uređeno - objašnjavaju iz Zavoda PIO.

Dodaju da je 235 hiljada KM koje su u martu finansijskim planom za ovu godinu odobrene Savezu udruženja penzionera FBiH već utrošeno.

- Na banjsko liječenje i rehabilitaciju besplatno bit će upućeni najugroženiji i najbolesniji penzioneri, oko 1.000 nih. To je jedna velika pomoć za penzionere i svi zainteresirani već mogu aplicirati u svoja udruženja ako imaju preporuku ljekara za banje, a onda će rukovodstva udruženja odlučiti ko će ići - govori nam Omerefendić.

Pričali smo i sa Suljom Bekanom, predsjednikom Udruženja penzionera Bosansko-podrinjskog kantona kojeg smo upitali da li je bilo zloupotreba u udruženjima kod odlaska u banje. Recimo, da li se događalo da jedni ne ode nijednom a ispunjava sve uvjete, dok drugi odu i više puta?

Bilo je zloupotreba kod slanja u banje 

- Bilo je takvih slučajeva nažalost u nekim kantonalnim udruženjima. Događalo se da predsjednici pojedinih udruženja svoje žene šalju više puta u godini u banje i na to sam ukazivao u svakoj prilici. U udruženju na čijem sam čelu striktno je zabranjeno da iz organa udruženja mogu ići u banje. Strogo vodimo računa o tome koga ćemo poslati. Naravno, neće ići besplatno onaj čija je penzija 2.000 KM. Može ići onaj slabog imovinskog stanja i koji je striktno od ljekara dobio preporuku za banjsko liječenje - govori nam Bekan.

Dodaje kako oni uglavnom dobiju oko deset banjski mjesta. Kaže da po osobi deset dana u banjama košta od 450 KM do 520 KM, ovisno u kojem godišnjem dobu se ide. Objašnjava da je zimi jeftinije i podsjeća za penzioner koji dobije besplatno banjsko liječenje jedino snosi troškove prijevoza do banje i natrag.

Na banjsko liječenje penzioneri odlaze u Fojnicu, Olovo, Gradačac i Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.