open-navfaktor-logo
search
Utihnulo
U Parlamentu BiH bez zvaničnih razgovora i poteza na izmjeni Izbornog zakona BiH
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zasad nema nikakvih zvaničnih razgovora ni poteza kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, mada se tako nešto najavljivalo nakon što su prije desetak dana okončani pregovori predstavnika stranaka o tome.
30.03.2022. u 07:45
get url
text

Ti su pregovori završeni bez cjelovitog i konačnog dogovora, ali je bilo određenih pomaka na kojima bi se, kako se dalo naslutiti, temeljile određene, makar tehničke, izmjene Izbornog zakona.

Bilo je određenih najava da bi paket izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se tiče integriteta izbora mogao do kraja prošle sedmice biti upućen u Interresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - U Parlament BiH idu izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbora, ostalo pod upitnikom

No neki od članova ove radne grupe su nam rekli da do njih još ništa nije stiglo, ali i da ne vjeruju da će uskoro biti sastanaka ove grupe.

Postojala je i mogućnost da parlamentarni zastupnici upute prijedlog izmjena zakona koje se odnose na integritet izbora. Od ovoga još zvanično nema ništa mada nije isključeno da se na tome radi.

Upravo je paket koji se tiče samo poboljšanja integriteta izbora prihvatljiv, barem zastupnicima SDA i DF-a.

S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je prošle sedmice da će do petka (25. marta) imati pet-šest razgovora s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda o izmjenama Izbornog zakona. Tada je kazao da je tokom posljednjih pregovora stranaka o izbornoj reformi usaglašen način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Postoji mogućnost da se na tragu dogovorenog pokrene parlamentarna procedura za izmjene Izbornog zakona, za šta treba natpolovična većina – rekao je tada Čović.

VEZANI TEKST - Čović govorio šta dalje nakon neuspjelih pregovora, Izetbegovića optužio da blokira sve u FBiH

Međutim, po isteku tih nekoliko dana Čović u svom obraćanju nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a nije saopćio ništa po tom pitanju tako da je nejasno da li se i s kim sastao, ali i na čiju je podršku računao.

Ranije nam je iz Kluba zastupnika DF-a rečeno da su im neprihvatljivi modeli koji su bili predloženi, a iz Kluba SDA da nije dogovoren model izbora članova Predsjedništva BiH.

Iz kasnijih istupa nekih drugih HDZ-ovih dužnosnika dalo se naslutiti da su oni spremni dalje razgovarati, ne samo o integritetu izbora.

Na pitanje da li je proteklih dana bilo ikakvih razgovora o izmjenama Izbornog zakona, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Dženan Đonlagić je odgovorio da nije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.