open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
U Parlamentu FBiH usaglašen prijedlog Zakona o električnoj energiji
Na večerašnjoj vanrednoj sjednici zastupničkog doma Federalnog parlamenta usaglašen je prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.
30.12.2021. u 22:24
get url
text

Za je glasalo 77 zastupnika, jedan protiv i jedan je bio suzdržan.

Iako je Prijedlog ovog zakona ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, nije mogao stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je na sjednici Doma naroda, uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante u Zastupničkom domu.

Navedeni amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je večeras zastupnicima na sjednici, kao i neki zastupnici Stranke demokratske akcije, da će navedeni amandman izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH u idućoj godini. Stranka demokratske akcije je ipak najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu FBiH za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH.

Opozicija se u večerašnjim diskusijama izjasnila za prihvatanje amandmana.

Da bi bilo koji federalni zakon stupio na snagu, pa i ovaj, neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Zastupničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i navedeni amandman predložen od delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Večeras u Zastupničkom domu uz Zakon usvojen i zaključak da Federalna vlada, po isteku prva tri mjeseca iduće godine, sačini analizu efekata posebne odluke o ograničavanju rasta cijena struje za privredu i upozna s tim parlament.

Predlagan je i zaključak da Vlada osigura u budžetu FBiH za 2022. novac za podršku za dva elektroprivredna preduzeća u FBiH ako Zakon s usvojenim amandmanom proizvede kod njih gubitke, ali zastupnici nisu dali većinu glasova za taj prijedlog.

Sjednica je završena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.