open-navfaktor-logo
search
Bit će, nekad...
U Podhrastovima već imaju 53 pacijenta, Kanton Sarajevo nema izolatorij, još se "igraju" procedura!?
U izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu smještana su 53 pacijenta. To je ujedno i najviše do sada hospitaliziranih zbog COVID-19 u ovom izolatoriju čiji je kapacitet do 100 pacijenata. Ukoliko se nastavi ovim tempom, najdalje za sedmicu Podhrastovi će biti popunjeni, ali šta dalje? Gdje će biti smješteni drugi pacijenti čija klinička slika bude zahtijevala hospitalizaciju?
13.07.2020. u 11:01
get url
text

Kanton Sarajevo nema svoj izolatorij, a od početka pandemije prošlo je pet mjeseci. Posao još nije završila Vlada na čijem je čelu Mario Nenadić, a bivša na čelu sa Edinom Fortom nije ni počela, premda je još u vrijeme te vlade bilo jasno da epidemija koronavirusa neće zaobići ni našu zemlju.

Ministarstvo zdravstva KS predvođeno ministrom Rusmirom Mesihovićem se ne oglašava po ovom, ali i brojnim drugim pitanjima, među kojima je i pitanje "puta pacijenta". 

Danima smo pokušavali na ova pitanje dobiti odgovor od ministra Mesihovića ili nekog od njegovih pomoćnika, ali naišli smo na zid šutnje. Kako smo na kraju uspjeli saznali od uposlenika Mesihovićeg kabineta, on je naodno na bolovanju.

Odgovore na neka od pitanja koje smo poslali ministru Mesihoviću dali su nam iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" čiji je bivši direktor dr. Zlatko Kravić početkom aprila rekao da je ova bolnica spremna da sa 400 svojih potencijalnih kreveta prihvati najteže bolesnike i od koronavirusa, ali i druge. Međutim, Opća bolnica niti ima COVID-pacijenata, niti je spremna da ih prihvati. 

- Prema odluci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Opća bolnica nije planirana da bude COVID-bolnica. U prvom valu pandemije je bila za trudnice i djecu, sada ne. Ustanova raspolaže sa 345 kreveta i još potencijalnih 60, u tzv. garnizonoj ambulanti sa stacionarom, koja bi se mogla iskoristiti za bolničke kapacitete ove ustanove, a koja je, kao što je poznato, planirana da bude izolatorij. Kada se osposobi ovaj objekat, imali bismo na raspolaganju oko 400 kreveta. Međutim, nadležni trebaju dovesti ovaj prostor da bude uvjetan, ima još dosta posla i ulaganja da se stavi u namijenjenu funkciju. Trenutno u Općoj bolnici nemamo smještenih pacijenata zaraženih koronavirusom - kazali su nam iz kabineta prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Iz kabineta direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pojasnili su nam i situaciju u vezi sa izalotorijem.

- Klinika na Podhrastovima u Sarajevu je prvi izolatorij, a u vrijeme kada se svakodnevno povećava broj zaraženih od koronavirusa, važna je odluka nadležnih da se objekat u krugu Opće bolnice, koji je bio garnizona ambulanta, namjenski iskoristi za drugi izolatorij u Kantonu Sarajevo. Međutim, ovaj objekat je potrebno osposobiti za navedenu namjenu za šta je potrebno oko 300.000 KM, koje bi osigurala Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja KS. Kada će to biti, još ne znamo, ali se nadamo uskoro - kažu iz Opće bolnice koja je od ponedjeljka (6. juli) poslijepodne počela raditi PCR testiranje hitnih pacijenata na koronavirus i do četvrtka (16. juli) su ukupno urađena 24 testa.

Mjesecima se već govori i o famoznom "putu pacijenta" u Kantonu Sarajevo.

- Užurbano se radi na tome. Od 18. jula ove godine Opća bolnica treba da počne sa radom 24 sata svih sedam dana u sedmici i prijemom pacijenata koji su za hospitalizaciju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, a ne samo ponedjeljkom i petkom, kada su bili urgentni dani u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Međutim, preduvjet da na pravi način odgovorimo postavljenim zadacima je kadrovsko popunjavanje jer fali medicinskog kadra, kao i finansijska podrška jer se povećava obim posla, ali i troškovi. Novi način rada znači povećane troškove za lijekove, dijagnostiku, dupliranje broja dežura u svim službama bolnice te je neophodno da ovaj proces prati i povećano finansijsko ulaganje. Mi se radujemo ovom početku, da budemo na usluzi svim pacijentima i nadamo se da ćemo odgovoriti svim izazovima, ali uz punu podršku svih u zdravstvenom sistemu i naših građana – kažu iz kabineta direktora Gavrankapetanovića.

Kada je u pitanju izolatorij, premijer KS Nenadić je Faktoru rekao da se tek sada priprema projektna dokumentacija "kako bi se po proceduri krenulo u realizaciju ovog važnog projekta". Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz objekta u neposrednoj blizini Opće bolnice, gdje bi trebao biti izolatorij, počeo je sa iseljavanjem 18. marta, a Vlada FBiH donijela odluku o njegovom izmještanju i donijela objekat na korištenje Federalnom zavodu za javno zdravstvo, a potom je ovaj Zavod objekat od 1.560 metara kvadratnih prepustio Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

VEZANI TEKST - Premijer Nenadić: Šta je sa "putem pacijenta" u KS i izolatorijem kod Opće bolnice

U Vladi KS, a prema riječima Nenadića, pravdaju se time da je Vlada FBiH "na sjednici održanoj 2. jula 2020. godine donijela ispravnu Odluku kojom je kantonalnom Zavodu data saglasnost za izvođenje radova na adaptaciji".

Vlada KS je, prije nekoliko dana, također donijela konkretne zaključke da se pripremi neophodna projektna dokumentacija, kako bi se po proceduri krenulo u realizaciju ovog važnog projekta. Dakle, uprkos tome što se još u martu znalo u koje svrhe će biti korišten ovaj objekat, u Kantonu Sarajevo tek sada pripremaju dokumentaciju!?

Prije tačno mjesec kada smo pitali u Zavodu za javno zdravstvo KS šta se dešava s tim objektom, rečeno nam je da je direktorica Aida Pilav na godišnjem odmoru, a tadašnji direktor Opće bolnice Kravić je rekao da je "Vlada FBiH taj prostor dala za izolatorij" te da koliko zna "nije ništa rađeno, a izolatorij je davno trebalo da bude gotov". 

I tako u krug. Sve do danas kada postaje jasno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jedini osigurao prostor za COVID-pacijente u Podhrastovima, gdje je svaki dan sve više hospitaliziranih, a da se Vlada KS i Zavod za javno zdravstvo KS još "igraju" procedura. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.