Utorak, 05.12.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

U pojedinim dijelovima BiH počela nova školska godina

Za mnoge od učenika osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine nastava u novoj školskoj godini počela je jutros.

U školske klupe danas sjedaju učenici u četiri kantona na području Federacije BiH, dok će za učenike preostalih šest kantona nastava početi prvi ponedjeljak u septembru. Nastava je danas počela i za osnovce i srednjoškolce na području bh. entiteta Republika Srpska.

Prema informacijama s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, školska 2023./2024. godina počinje 1. septembra u četiri kantona (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski Goražde i Kanton Sarajevo), dok će u preostalih šest kantona nastava početi u ponedjeljak, 4. septembra - Posavski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10.

- Na osnovu trendova kretanja broja učenika u prethodnom periodu, procjenjujemo da će oko 167.000 učenika osnovnih škola i oko 67.000 učenika srednjih škola, početkom školske 2023/24. godine, sjesti u školske klupe - navode u informaciji za Fenu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

U školske klupe osnovnih škola u RS-u sjesti će oko 8.900 prvačića, a u prve razrede srednjih škola dosad je upisano oko 9.440 učenika.

Na području Brčko Distrikta nastava počinje u ponedjeljak, 4. septembra. Prema informacijama iz pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje te za srednje obrazovanje, u novu školsku godinu na polazi oko šest hiljada osnovaca, a u prve razrede četiri srednje škole upisano je dosad 708 učenika.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh