Sarajevo

U ponedjeljak počinje gradnja Prve transverzale

Objavljeno: 27.09.2018. u 14:36 Autor: R. D.

Radovi počinju na Šipu i odvijat će se prema Vogošći, odnosno do granice općine Vogošća gdje će biti ulaz u tunel, a dužina ove dionice na Prvoj transverzali iznosi 1,1 kilometar

Načelnik Ajnadžić uručio građevinsku dozvolu premijeru KS Ademu Zolju

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju uručio građevinsku dozvolu, čime su ispunjeni uvjeti da  u ponedjeljak počne gradnja Prve transverzale.

Radovi će se odvijati na pravcu prema Vogošći, odnosno do granice te općine sa Centrom, gdje će biti ulaz u tunel. Dužina ove dionice na Prvoj transverzali iznosi 1,1 kilometar.

- Prva dionica za koju je dobijena građevinska dozvola koštat će 12,7 miliona maraka i to su sredstva koja su izdvojena iz budžeta Kantona Sarajevo. Ovo je uvod za povezivanje Vogošće sa gradom i radovi će maksimalno trajati dvije godine – izjavio je ministar saobraćaja Mujo Fišo.

Općina Centar uradila je svoj dio posla i uručili smo građevinsku dozvolu premijeru Zolju, kazao je načelnik Centra Nedžad Ajnadžić.

- Izgradnjom Prve transverzale početak je prevazilaženja saobraćajnih gužvi na Šipu na izlazu iz Sarajeva i ulazu u Vogošću. To će doprinijeti rasterećenju saobraćajne gužve u općini Centar – kazao je Ajnadžić.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS, kazao je da početak gradnje Prve transverzale predstavlja paradigmu u razvoju Grada Sarajeva.

- Međutim, još nismo riješili imovinsko-pravne odnose na potezu od ulice Halida Kajtaza do ulaza u tunel Ciglane koji će voditi do autoputa. Vlada KS je osigurala sredstva i intezivno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa – rekao je Hulusić.

Svaki dio Prve transverzale koji se uradi odmah će biti pušten u saobraćaj, kazao je premijer KS Adem Zolj.

- Ukupna dužina Prve transverzale je je oko 9,3 kilometra, a to je relacija od Zagrebačke ulice do Vogošćanske petlje – pojasnio je premijer Zolj. O Prvoj transverzali se govori desetak godina i ova vlada je konačno krenula u realizaciju ovog projekta i nema više stajanja – istaknuo je Zolj.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije