Obilne kiše tokom vikenda dovele su do izlijevanja rijeka iz korita, plaveći gradove i sela i presijecajući velike ceste, dok su brojni vozači satima ostali blokirani u svojim vozilima.

Broj evakuiranih širom zemlje porastao je na oko 51.000 u ponedjeljak, sudeći po zvaničnim podacima, dok je najteže pogođena istočna država Pahang u kojoj su 32.000 mještana bili prinuđeni da napuste domove.

Najbogatija i najmnogoljudnija država Selangor, u kojoj se nalazi prijestolnica Kuala Lumpur, teško je pogođena – što je neuobičajeno jer je obično zaobilaze najteže poplave.

Potvrđena je pogibija sedam osoba u Selangoru,  rekli su spasioci i vatrogasni zvaničnici prenosi list The Star. Uz izvještaje o ostalima koji se vode kao nestali, očekuje se da broj poginulih bude veći.

Premijer Ismail Sabri Yaakob izjavio je da je prosječna količina padavina zabilježena u jednom danu ravna mjesečnom prosjeku padavina u Selangoru, dodajući da su deseci hiljada pripadnika službi za vanredne situacije i vojnog osoblja razmješteni kako bi pomagali u spasilačkim naporima.

Kišne padavine uglavnom su prestale u ponedjeljak, omogućujući mještanima da se vrate u svoje oštećene kuće i da prikupljaju dijelove imovine, prenosi AFP.

Tu zemlju jugoistočne Azije svake godine zahvaćaju poplave tokom monsunske sezone, ali one zabilježene tokom proteklog vikenda najteže su u više godina.

Globalno zagrijavanje povezano je s pogoršanim poplavama jer toplija atmosfera zadržava više vode, dok klimatske promjene povećavaju rizik i intenzitet poplava od ekstremnih kišnih padavina.