open-navfaktor-logo
search
Transferi
U Prijedlogu budžeta i 20 miliona KM za smještaj Vlade FBiH, dva miliona za izgradnju HNK
Za izgradnju autocesta i brzih cesta u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planirala je 229,3 miliona KM, ili 83 posto više u odnosu na budžet FBiH za 2021. godine. Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu iznosi 5.535.108.213 KM i veći je za jedan posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno, za 53,8 miliona KM.
16.01.2022. u 07:44
get url
text
Energoinvest

Za provedbu Zakona o roditeljima-njegovateljima u FBiH planirano je 17,5 miliona KM. Kada je riječ o Federalnom ministarstvu kulture i sporta, transferi za kinematografiju, sport od značaja za FBiH i transfer Fondaciji za bibliotečku djelatnost, planirani su u ukupnom iznosu 7,2 miliona KM.

U prijedlogu budžeta nalazi se i stavka 2.000.000 KM za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta.

Za Staklenu banku 12 miliona KM 

Tu je i 20 miliona KM za nabavku robnih rezervi čime Vlada FBiH namjerava da u slučajevima potrebe interveniše kroz set mjera kojima bi se stabilizirao eventualni rast cijena prehrambenih namirnica, te sufinansirala proljetna sjetva pšenice i izvršio otkup jesenje žetve u FBiH.

Za podršku implementacije održivog povratka izbjeglih i prognanih sa područja regije Srebrenica planiran je transfer od 3,5 miliona KM. Od toga milion KM se odnosi na finansiranje projekta Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

U budžetu je planirana i stavka od 20 miliona KM za smještaj Vlade FBiH. Navodi se da je za sanaciju, adaptaciju zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i objekta Staklena banka u Mostaru planirano 12 miliona KM, na nivou prošlogodišnjeg budžeta.

Planiran je novac i za zatvore. Pa je tako za nastavak izgradnje KPZ poluotvorenog tipa Mostar planirano 5.000.000 KM, izgradnju pritvorske jedinice KPZ poluotvorenog tipa Sarajevo 3,5 miliona KM.

Tu je i 30 miliona KM za nabavku letjelica za gašenje požara. Podsjećamo, u planu je nabavka dva helikoptera i dva air traktora. Realizacija je na Federalnoj upravi civilne zaštite.

Za razvoj turizma u FBiH planirana su 2.000.000 KM što predstavlja povećanje od 1,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Transfer za kinematografiju planiran je u iznosu od 3,4 miliona KM i veći je za dva miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Očuvanje radnih mjesta

Transfer za sport od značaja u FBiH planiran je u iznosu od 3,2 miliona KM što predstavlja povećanje od 1,8 miliona KM.

- Vlada FBiH će u 2022. godini nastaviti poduzimati mjere za prevazilaženje posljedica pandemije, odnosno, mjere za održavanje likvidnosti privrednih subjekata, mjere za očuvanje radnih mjesta, te za sanaciju zdravstvenog sektora.

Cilj mjera Vlade FBiH poduzetih u privredi je povećanje stepena konkurentnosti u unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno, rast ekonomije općenito - navodi se, između ostalog, u Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu koji će se pred Zastupničkim domom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine naći 24. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.